Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Warmmaker

Multicultureel en mooi

Door op 30/03/2008 – 08:2813 reacties

Twee warmmakers uit Bruin van Tine Mortier (ill. Noke van den  Elsacker, uitg. De Eenhoorn, 2008). Bruin is een vlot verhaal over het jongetje Paco (koffie met veel melk vanwege zijn zwarte vader en blanke moeder) dat van Ecuador naar België verhuist. De herinneringen aan het vertrouwde leven in zijn dorp in het regenwoud en aan zijn boezemvriend Yaori wisselen met anekdotes over zijn aanpassing in België. Van melodrama of sentimentaliteit is er geen sprake. Integendeel, en dat heeft heel veel met de spontane, levendige taal, de verrassende associaties en beelden en de flitsende stijl te maken!! 

De warmmakers:

Tijdens het feest op de avond voor ons vertrek, had Tia Maria zo hard gehuild, dat alle groeven op haar gezicht onder water stonden.

 (…)

Nu vergeet ik soms hoe Yaori eruitziet. Zelfs als ik mijn ogen dichtdoe. Ik zie hem wel een beetje, maar niet helemaal. De ene keer zit zijn neus niet goed, de andere keer zijn kin. Hij lijkt op het scheven schilderij op onze koekjesdoos. De schilder heet Pablo Picasso. Ik denk dat ook die Picasso ooit verhuisd is en daarna niet meer wist hoe zijn vrienden eruitzagen. Ik weet ook niet meer zeker of Yaori’s ogen bruin of zwart waren. Ik word dan heel boos op mezelf. Ik had beloofd dat ik hem nooit zou vergeten. Dat ik nooit een nieuwe beste vriend zou hebben. En toen kwam Ruben.

Bovendien kan juf Veronique het ongelooflijk goed uitleggen. Als ze uitlegt hoe je moet zwemmen, blijf je drijven door haar woorden. En ook een beetje van de schrik, want Ruben zegt dat ze een zwarte gordel in karate heeft.

Zo maken lezertjes (vanaf 8..) tenminste op een positieve, creatieve manier kennis met een multiculturele samenleving!

Jet

13 reacties »

 • Katrien zegt:

  Ik kan nog geen oordeel vellen over dit boek, omdat ik het nog niet gelezen heb, maar “boeken die iets willen aantonen”, in dit geval dat kleurlingen niet slechter of beter zijn dan “wij”, stuit me tegen de borst. Ik zal dit proberen te duiden. Ik heb gelezen dat er een hele reeks komt met boekjes waarin kleurlingen de hoofdrol zullen hebben. Daar is niets mis mee. Maar waarom moet dit zo expliciet? Kijk naar de boeken van Annika Thor over Elfie en Anders: Anders is zwart, maar dat is slechts een onooglijk zinnetje in de boeken. Meer hoeft ook niet, het gaat er toch niet om of je zwart, geel, of rood bent? Of iemand met een handicap? Een auteur moet gewoon een goed boek schrijven, punt. (Ik hoop dat ik duidelijk ben, maar misschien moet ik er hier eens een stukje over schrijven…):-)

 • Jet zegt:

  Katrien, ik hoop dat mijn warmmaker niet overkomt zoals jij denkt…Dit is echt geen expliciet boekje, integendeel. Eerder een spontane (en grappige) kennismaking met een multicultureel gezin. Eerst een lezen dus!

  Jet

 • Katrien zegt:

  Dat zal ik zeker doen!;-)

 • Tine zegt:

  Zenuwen gierden door mijn lijf toen ik het laatste artikel op Vertel eens las.
  Onterecht. Dankjewel Jet voor de mooie warmmaker.

  Minder vrolijk word ik van het commentaar.
  Is het niet een beetje een vooroordeel, Katrien, dat elk boek met een anderskleurig hoofdpersonage persé “iets wil aantonen, in dit geval dat kleurlingen niet beter of slechter zijn dan wij”? Een stevige conclusie, en dat zonder het boek te lezen, zoals je zelf aangeeft. Op die manier beoordeel je multiculturele boeken en hoofdpersonages al vanuit dat ene perspectief nog voor de eerste letter gedrukt of gelezen is. Ze verdienen misschien wel beter…
  Voor sommige verhalen maakt het trouwens echt wel uit of het personage “zwart, geel of rood is, of iemand met een handicap.” Net zoals het voor Dolores uitmaakt dat ze een dwerg is. Anders had het hele verhaal net zo goed niet geschreven kunnen worden.

  Ik zou het bijzonder fijn vinden als je het boek alsnog wou lezen.

  multiculturele groeten!

 • Katrien zegt:

  Dag Tine!

  Fijn, jouw reactie! Natuurlijk wil ik het boek eerst lezen, dit stond ook in mijn post, en dat is wat mij betreft zeker niet geschreven “Ik kan geen oordeel vellen voor ik het boek gelezen heb”, staat er, als een goedmakertje, dat meen ik echt. Anderzijds is het gewoon zo dat ik al heel veel boeken gelezen heb met een bedoeling. Maar ik ga het boek zeker eerst lezen voor ik er een oordeel over vel. Als dat zo overkwam: mijn excuses dan, dat was niet de bedoeling.

 • Katrien zegt:

  (Kijk en lees ook naar de boeken over Elfie en Anders, waarin Anders zwart is, maar dat maakt echt niets uit. Dat is wat ik bedoel, Tine.)

 • Katrien zegt:

  @Jet, en @Tine: Jullie maken me ook nieuwsgierig naar het boek!:-) Het heeft trouwens een hele fijne cover, zag ik…

 • Joke zegt:

  Hoi allemaal,

  Ik vind Maopé, die nieuwe imprint, wel erg prettig. Als trotse moeder van een blanke oudste zoon, een Aziatische dochter en een Afrikaanse jongste is het heel fijn om eens een boek voor te lezen met anderskleurige personages.
  Ik ben zelf niet zo dol op de tekeningen van Mylo Freeman (gewoon niet helemaal mijn smaak, verder geen oordeel, hoor). En toch ben ik dolblij met een boek als Prinses Arabella, en recenter Broertjes. De personages zijn toevallig donker. Niks mis mee. Dat lijkt me essentieel in de ontwikkeling van mijn kinderen.
  Identificatie. Herkenning. Gewoon onderweg zijn en af en toe iets uiterlijk bekend tegenkomen. Fijn fijn!

  Groetjes,
  Joke

 • veerle zegt:

  Na deze warmmakers ben ik al verkocht. Hoe leuk geschreven!
  Ik had eerlijk gezegd ook niet anders verwacht na het lezen van Tines prentenboeken.

 • Katrien zegt:

  Fijn alle reacties! (Ik moet eerlijk bekennen, Jet: in jouw stuk over het boek stond inderdaad niets wat mij er niet zou toe aanzetten om het te lezen. Ik schrijf gauw een stuk over wat ik precies bedoel, ik blijf nogal vaag in mijn reacties, besef ik.)

 • Hilde C zegt:

  Dag Jet,
  Deze warmmakers maken mij zeker warm, erg warm! Ik ben heel benieuwd naar dit multiculturele, mooie boek van Tine Mortier, dat nu ook op mijn lijst staat. Maar eerst moet ik nog door ‘De haastige man’ van Michael Gerard Bauer geraken. Ik vind dat er een beetje te vaak te veel gemoedsgesteldheden over gezichten glijden in dit boek. En ik ga mijn stapeltje af: van Toon Tellegen ‘De almacht van de boktor’ en ‘De genezing van de krekel’, van Ted van Lieshout ‘Papieren museum 2’ (heb er al een flinke hap uit, vind het een heerlijk boek) en ‘Papieren museum 3’, van Kate Saunders ‘Een klein geheim’, van Mark Tijsmans ‘Het geheim van te veel torens’ (ik moet er toch eens aan geloven, aan dit boek, met frisse tegenzin dus…), van Annejoke Smids ‘Bella Donna’, van Maria Parr ‘De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena’ en van Jeanne Birdsall ‘De Penderwicks’. En ondertussen hebben we tussendoor alweer veel mooie prentenboeken achter de kiezen, zoals ‘Sjaantje doet alsof’ van Sjoerd Kuyper & Daan Remmerts de Vries, heel knap, die wending aan het eind, en ‘3’ van Ted van Lieshout, een soort telspel met kunstwerken. Ik had gevreesd dat zoonlief het niet zou smaken, omdat hij nu eenmaal niet houdt van eindeloos tellen, en omdat hij altijd met ons mee wil, behalve als we schilderijen gaan kijken in een museum of tentoonstelling (maar dat zal zijn omdat dit altijd veel te traag gaat bij ons…), maar hij was meteen dol op dit boekje, vond het zelfs jammer toen het al uit was.
  Zo, hier is het in elk geval weer om te lezen, dus dat ga ik meteen doen…
  Boekengroetjes,
  Hilde

 • Jet zegt:

  Mooi Hilde! Leg maar bovenop je stapeltje: Annejoke Smids, Bella Donna en natuurlijk Maria Parr. Ik had geen geluk deze week: moest een stapeltje zeer clichématige probleemboeken afwerken… Tsja, maar kijk eens op site-seeing…

  Boekengroet,

  Jet

 • Katrien zegt:

  @Jet: Heerlijk hé, de wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena, van Maria Parr?

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.