Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Books & looks

Books and looks #5

Door op 17/05/2008 – 13:282 reacties

Met al dat prijzennieuws zou een mens de eigen Books and Looks-nominatie nog haast vergeten. Wie wordt het ditmaal? Mijn gedachten gaan terug naar de uitreiking van de Zoenen. Veel schoon volk gezien, zoals dat in Vlaanderen heet, daar in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. En meteen heb ik een goede kandidaat. Ik google op zijn naam, maar vind nauwelijks een foto. Eén petieterig klein zwartwitfotootje op de site van zijn uitgeverij – daar kom ik niet ver mee voor een Books and Looks. Dit is meteen een warme oproep aan het adres van potentiële Books and Looks-kandidaten: jullie doen er goed aan een goede, voldoende grote en natuurlijk aantrekkelijke foto van jezelf op je site te hebben.
Ik kijk nog een keer naar het fotootje. Dan herken ik het. Parijs, een restaurantje aan de Place Colette, vlak bij het Palais Royal. Meteen is het Books and Looks-probleem opgelost: ik haal een doos foto’s boven en begin te zoeken, terwijl mijn man zuchtend en rologend het scanprogramma installeert op mijn nieuwe laptop.

Voldoet deze kandidaat aan de verwachtingen van een grote meerderheid van het Vertel eens-lezerspubliek? Zeker is het niet, maar de jury was in elk geval gecharmeerd van deze grand cru en dus stel ik hem graag aan jullie voor: de man achter ontelbare prachtige kinderboeken, de redacteur die kinderboeken al drie decennia lang serieus neemt en ze de toegewijde en kritische zorg geeft die ze verdienen. De boeken waarin hij de hand heeft gehad, kennen jullie vast, maar vandaag is hijzelf aan de beurt. Voeg aan zijn neus voor kwaliteit en zijn enorme vakmanschap nog een grote portie wijsheid, charme en  gentillesse toe, denk er op de achtergrond een Frans chanson bij en laat de foto voor zich spreken.

Mag ik jullie voorstellen: Querido-kinderboekenredacteur Jacques Dohmen!

jacq.jpg

2 reacties »

  • Katrien zegt:

    Leuk, deze “books & looks”. Ik vind het altijd fijn om achter de naam ook een gezicht op iemand te kunnen kleven. Jacques Domen: ik had ‘m mij enigzins anders voorgesteld. Hihi, hij lijkt zo weggeplukt van een theaterpodium… Maar, al sla je me dood, of ik heb er behalve bij “De Eend, de dood en de tulp” van Wolf Erlbruch nog niet op gelet: welke boeken heeft hij nog vertaald dan?

  • Karin zegt:

    Hij is niet in de eerste plaats vertaler hoor, Katrien, al heeft hij enkele hele mooie vertalingen van prentenboeken gemaakt. Jacques Dohmen is hoofdredacteur kinderboeken bij uitgeverij Querido, de man dus achter al de mooie boeken van deze uitgeverij.

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.