Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Zonder rubriek

Boeken lezen, is dat verslavend?

Door op 01/06/2008 – 14:595 reacties

Gisterenavond was ik op een feestje te gast. Er was heel wat volk aanwezig, waaronder ook mijn familie. Ik spotte echter ook een jong meisje, ze wordt in juli 11 jaar, dat helemaal alleen aan een tafeltje zat te lezen. En dat terwijl de helft van de zaal op “Blauw, Blauw, Blauhauhauw” stond te swingen. Dus ik dacht: ik ga eens kijken wat ze aan het lezen is. Geen verrassing: Geronimo Stilton.

Ik vroeg of ze op het boek gestemd had bij de verkiezing van het mooiste kinderboek. Nee, ze had voor Fantasia gekozen, maar ze vond de avonturen van Geronimo nu ook geweldig. Ze volgde bijzonder onderwijs, want ze kon niet zo goed rekenen. Maar boeken, dat was haar echte passie. Soms las ze drie dagen lang haast onafgebroken. Ze was beginnen te lezen door een vriendinnetje, en aangezien ze elke week met de klas naar de bib gingen, kon haar geluk niet meer op. Het was haar passie, zei ze.

Aan het einde van ons gesprek, vroeg ze: lezen, is dat eigenlijk verslavend? Ik was verwonderd over die intelligente en heerlijke vraag. Een kleine inwendige vreugdedans vond plaats ergens tussen mijn buik – die al heerlijk gevuld was - en m’n kleinste teen. Ik dacht: YES, er zijn nog bezielde kinderen die Lezen. Prachtig. Wij bloggen hier niet voor niets! Ik heb geantwoord: ja, lezen is heel verslavend. Maar het is een van de weinige goede verslavingen die er bestaan. “Ik hoop dat je er nooit van afkickt”

Amen.  

5 reacties »

 • Katrien zegt:

  Boeken lezen is héél verslavend, maar je wordt er niet ziek van. Wat wel kan gebeuren in mijn geval is dat je vergeet te eten, en je dan na uuuuren lezen afvraagt hoe het komt dat je op je plekje met je boek, zit te sterven van de honger. (Nah ja, iets minder…)

 • Mooie woorden :o) !!
  Ik ben het daar volledig mee eens

  Groetjes van een boekenworm,
  Huppelmuisje

 • tyron zegt:

  ik las toen ik jonger was zeer weinig en was zeer vaak bezig met tekenen en grafische ontwikkeling en kleur om mijn gevoelens op die manier te uiten. maar ik merk als ik steeds meer informatie vraag bv, internet controleer ik namelijk heel scherp of de info wel van betrouwbare bronnen zijn en niet manipulatief is op psychologisch cognitief gebied. omdat we in de westerse landen gedwongen worden om te consumeren en te assimileren om kennis op te doen en bouwen van het systeem en normen en waarden.
  ik merkte namelijk dat lezen en opzoeken van info als ik dat selectief doe.
  dat het een zeer positieve effect heeft op me hersenen,
  want mijn communicatie en concentratie en geheugen wordt sterk verhoogd.

  vandaar dat ik een vraag heb.
  wat voor kennis moeten wij beschikken om de leesvaardigheid te verbeteren is dat alleen maar door uit ervaring, of heeft lezen ook een techniek ?

  mvg
  tyron sullivan

 • Dimitri zegt:

  Erg mooi.
  Ik ben namelijk ook 11, en ik kan mezelf er goed in herkennen.
  Zelf heb ik geen problemen met Rekenen, maar ik lees ook heel veel. Laat staan schrijven.
  Maar hier kan ik mezelf wel erg in herkennen. Mijn hele klas mocht is binnen en buiten de klas Spelletjes doen, Computeren, etc. Maar ik zat gewoon aan mijn tafel een boek te lezen, terwijl iedereen om me heen riep:
  ‘Hé, die gast zit gewoon nu te lezen!’
  Toen dacht ik echt van: Is daar iets mis mee dan? Helemaal niet.
  Heel veel kinderen uit mijn klas hebben bijna nog nooit een boek uitgelezen, hebben nog nooit de bibliotheek bezocht, en hun kennis in taal loopt echt heel achter.

  Ik ben dus blij dat ik iets van mezelf hier in kan herkennen, en niet de enigste op de wereld ben met deze situatie.

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.