Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Uitgelezen

Op het randje Mikael Engström

Door op 30/08/2008 – 16:10Eén reactie

Drie maal is scheepsrecht. De allerbeste tip houd ik voor het (voorlopig) laatst. Jen (van  Leeswelp) mailde me een paar dagen geleden dat er een nieuwe Engström op weg was. Er ging een belletje rinkelen, Jan Smeekens had me twee jaar geleden Dief van de duivel bijzonder warm aangeraden. En zijn oordeel is als een rots. Ik kon dus niet wachten. En als de post wat traag is, dan is er nog altijd de bib. Ik heb me het ritje niet beklaagd. Op het randje is een schitterend boek over de kleine (letterlijk) Mik (13) die het thuis (Zweden) alleen probeert te redden. Zijn vader ligt hele dagen dronken op, naast of onder de sofa, zijn grote broer Toby, die hij verafgoodt, ziet hij meer niet dan wel. Wanneer de dienst Welzijnszorg ingrijpt, verhuist Mik van hot naar her; hij beleeft onverdeeld gelukkige maanden bij zijn tante Lena in het hoge noorden van Zweden, en ziet het diepste van de donkerste hel in een barbaars gezin op het platteland. Hij probeert weg te lopen, maar ‘Welzijnszorg’ zit hem op de hielen, ook en zeker bij zijn tante Lena. Triest, in- triest denk je, was het niet dat Mik een overlever is. En hoe overleeft hij? Dank zij zijn fantasie, dank zij brieven aan zijn broer, vooral dank zij de Gebroeders Leeuwenhart, naar wiens voorbeeld hij zijn persoonlijke strijd voert, en uiteindelijk dank zijn vrienden in een vriendelijk dorp. Lezen, lezen en ik ontleed het later wel in de Leeswelp. Ik dacht aan lang geleden, aan Peter Pohl (ook al een Zweed,(wie kent ‘We noemen hem Anna’ nog?) en aan Peter van Gestel: ‘Winterijs’. Niet de stijl deed er me aan denken, want eigenlijk lijken Engströms stijl én de structuur van het boek veel luchtiger dan die van Pohl of van Gestel. Maar het zijn de jongetjes die me niet loslaten. Nog lang niet, denk ik!

In boekenvriendschap,  Jet

Eén reactie »

  • Hilde C zegt:

    ‘Dief van de duivel’ van Mikael Engström vond ik een heel goed boek, dus ik lees zeker ‘Op het randje’ ook. Ik kijk er al naar uit.

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.