Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Ons gedacht, Uitgelezen

Feest

Door op 01/10/2008 – 10:54Geen reacties

vh-koek-koek.jpg vh-iek.jpg vh-dikke-boek.jpg

Toen het eerste boek over Vos en haas, van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing, verscheen, schreef de Nederlandse recensente Judith Eiselin in NRC Handelsblad: ‘Ik wou dat ik nog moest leren lezen.’
Dát moeten ondertussen veel mensen gedacht hebben, want leren lezen met de twee dierenvriendjes moet een waar feest zijn.
Sylvia Vandenheede schreef de eerste verhalen destijds uit onvrede met het bestaande aanbod van eerstelezersboekjes. In Standaard der Letteren zei ze daarover: ”Ik ben gestart uit onvrede met de krakkemikkige eerstelezersverhalen. (…) Het begin van de lagere school is het uitgelezen moment om kinderen leesplezier te brengen. Eerste lezers zetten vaak alleen woorden achter elkaar, maar waar blijft het verhaal? Lezen moet meteen de sleutel tot een fantastische wereld zijn.’
Zelf slaagt ze er boek na boek in om, binnen de strengste leestechnische beperkingen, verhalen af te leveren die je als lezer boeien. Soms spannend, soms ontroerend, vaak grappig, altijd herkenbaar. En vooral: nooit flauw. Vos en haas zijn écht, het zijn twee echte figuren, dieren met sterk menselijke trekjes, kleinmenselijke trekjes. Net dat maakt ze zo onweerstaanbaar. Samen vormen ze een komisch, vaak kibbelend duo, de wat domme, soms luie en immer hongerige vos en de veel wijzere haas. Veel woorden heeft Vanden Heede niet nodig om karakters perfect te schilderen. Als op een dag een onbekend dier aan de deur staat, lezen we bijvoorbeeld:

het ís een raar beest.
het heeft de staart van vos
en de kop van haas.
alleen zijn de oren niet zo lang.
‘Goede middag.
Mijn naam is Pluim.
Pluim Staart,’ zegt ze.
ze praat heel deftig.
met krullen en hoofdletters
als op de kaart.
vos buigt met zijn neus tot op de grond.
‘Komt U Toch Binnen,’ probeert hij de dame na te doen.
‘Zeer Vereerd, Zeer Vereerd.

De dieren komen hélemaal leven door de prachtige illustraties van Thé Tjong-Khing, die hun eigen(aardig)heden schitterend vat in gelaatsuitdrukkingen en houdingen. Tegelijk sluiten zijn tekeningen perfect aan op de speelse manier waarop Vanden Heede de verhalen vertelt: vol warme humor, misverstanden en aanstekelijke woordspelingen.
Een feest voor beginnende én andere lezers!

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.