Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Uitgelezen

Wie knipt de tenen van de reus?

Door op 12/11/2008 – 23:144 reacties

Zoals ik al schreef, ik heb een vruchtbare leesperiode achter de rug. Ik wil jullie  beetje per beetje in de resultaten laten delen.

Een boek dat ik meteen in mijn wachtende reiskoffer gestopt had, is ‘Wie knipt de tenen van de reus’ van Jan Smeekens. (DF/Infodok). Jan ging neuzen in  versbundels uit Vlaanderen, maar vooral uit Nederland van na 1950 tot nu en selecteerde er opvallende versjes uit. Hij rangschikte ze bovendien in 3 leeftijdscategorieën: korte versjes voor peuters tot 3 jaar, langere versjes met wat meer betekenis voor kleuters van 4 en 5 en voornamelijk verhalende gedichtjes voor kinderen op de rand van de basisschool. Toen ik ze uitprobeerde met mijn (Vlaamse) kleinkinderen viel me onmiddellijk de grote ‘acteerbaarheid’ van de versjes op. De peuter van 2 bijv. zat  na een paar keer enthousiast mee te zwaaien met Joke Van Leeuwens ‘ Flapperhandjes, wapperhandjes. aai- en zwaai- en zwabberhandjes (…)’, (blz. 25) terwijl de zussen van 4 en bijna 6 zich meteen te pletter ‘gymden’ met ‘Gymgein’ van Ilse Elders (p. 46),  om mij daarna omver te kussen bij ‘Zeven kusjes’ ((p.96)van Harrie Jekkers en Koos Meinderts. Het lange gedicht ‘Muis in de supermart’ van AMG Schmidt(p. 122) werd dan weer uitgebreid en met de nodige mimiek naverteld aan een griezelende mama. Jan heeft ook aandacht gehad voor ‘taal’-gedichtjes – en hier scoort Joke van Leeuwen natuurlijk goed. Ik kende vele gedichtjes al, (ja Jan, dat heeft zo zijn consequenties…) en ik genoot opnieuw, maar ik had toch wel wat meer Vlaamse dichters verwacht. Ed Franck bijvoorbeeld, met zijn leuke en soms zo poëtische, maar daarom niet minder haalbare (taal)-versjes uit ‘Kom, zei de kromme weg’ (Clavis, 1993).

Hoe dan ook, de bundel heeft nu ook een plaatsje in een Deense kinderboekenkast, naast Ozewiezewoze van Jan van Coillie. Is er een leukere manier voor kinderen om een taal al spelende te leren?

In boekenvriendschap,  Jet

4 reacties »

 • Jan Collet zegt:

  Ik heb dit boek een dikke week geleden gekocht en dadelijk mijn zesjarig zoontje voorgelezen. Van sommige gedichtjes kon hij niet genoeg krijgen (“wezel – ezel”). Voor zover alles normaal, maar mijn zoontje is Duitstalig en hoort enkel Nederlands van zijn Belgische papa (en af en toe van familie in België).

  Ik kan het besluit enkel beamen: Ook in onze Duitse kinderboekenkast heeft dit boek zijn plaats verdiend naast Ozewiezewoze (na al die jaren nog altijd een trouwe begeleider). Ze zijn trouwens allebei zeer mooi geïllustreerd.

 • Jet zegt:

  Zo is dat, ik vergat over de illustraties te
  praten!!!Maar die zijn inderdaad een grote troef in het boek, omdat ze goed
  aansluiten bij de tekst. Voor kleuters die nog niet kunnen lezen zijn ze een
  soort bladwijzer! Een handzame en een mooie referentie naar de tekst. Dit
  moest er inderdaad even bij. Maar weet je wat er ook bij moest en er niet
  bij is? Een lintje!!!!! Ik mis een lintje….

  Jet

 • Jan Smeekens zegt:

  Wat Ed Franck betreft Jet: ik kan niet anders dan deemoedig het hoofd buigen… tja, die ook.

 • Jet zegt:

  Maar Jan, een groeiboek kan een groeiboek in vele betekenissen zijn. Stop alle tips bijv. in een vervolgbundel? We zouden er blij mee zijn!

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.