Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Site-seeing

Nominatielijst 2009-2010

Door op 28/04/2009 – 07:4716 reacties

Op www.kjv.be vind je de nieuwe leeslijst van de KJV. Veel bekende namen voor lezers van onze blog, maar voor mij ook minder bekende kleuterboeken. Dat wordt dus ontdekken, vermoed ik! Of heeft iemand een tip?

In boekenvriendschap, Jet

16 reacties »

 • janien zegt:

  Beste Jet Marchau

  Bedoelt u misschien de nominatielijst 2009-2010? Vanuit uw artikel geraak ik niet doorgeklikt naar de site van KJV – wél via Google en de Jipjip-blog. Technisch ben ik wel niet onderlegd …

  Wat kleuterboeken betreft: die interesseren me als oma ook bijzonder. Ik heb een kleinzoontje van 4, een van 1,5 en een van 1 week! De twee oudste houden heel veel van boeken, net als hun ouders en oma … De titels op de nieuwe lijst zien er heel aantrekkelijk uit. Ook ik ben geïnteresseerd in ‘tips’. Wat mogen we zeker niet missen? Maar dat lees ik binnenkort vast wel op deze wondermooie blog!

 • Jet Marchau zegt:

  Dag Janien,

  Mijn verwarrende bericht is ondertussen aangepast. Dank je wel. Maar als je op google gewoon intikt: http://www.kjv.be kom je rechtstreeks op de goeie site hoor! Ik hoop met jou op de tips!!

  In boekenvriendschap

  Jet

 • Katrien zegt:

  De kleuterboeken zijn me ook niet zo bekend hoor, of je zou Emily Gravett moeten meerekenen (of staat haar boek in groep 2, weet het niet juist), van haar ken ik haar geweldige “Wolven”, wat vorig jaar op de lijst stond.

 • Karin zegt:

  Dag Jet,

  Ook voor mij minder bekende kleuterboeken… De Keepvogel is hier een grote favoriet, net als de Tyrannosaurus Drup – maar dat heeft denk ik alles met het onderwerp te maken, in combinatie met twee kleuterjongens :-).

  Erg spannend vind ik de oudste leeftijdscategorie, daar zit nogal wat moois bij elkaar… Het was blijkbaar een erg sterk jaar wat adolescentenliteratuur betreft!

 • Jet Marchau zegt:

  Ja Karin, met de boeken voor de twee oudste leeftijdgroepen heb ik ook geen probleem. Er zitten héél sterke titels bij. Van de nominatielezers van groep 3 en 4 hoorde ik weer de klassieke klacht: er is zo weinig degelijks op de markt. En, om aan te sluiten bij jouw vraag over jongens- meisjesboeken: ook in die groepen worden jongens vaak vergeten…

 • Karin zegt:

  Dag Jet,

  Ik heb even de lijst met nominaties voor groep 3 en 4 bekeken. Ik snap meteen wat je bedoelt ;-) Ik heb niet zo meteen een overzicht in mijn hoofd zitten van wat er allemaal precies in 2008 is verschenen, maar ik mis direct al een paar naar mijn gevoel opmerkelijke titels, ‘Ole durft’ van Tanneke Wigersma bijvoorbeeld, of ‘Kleine Felix’ van Peter van Gestel, ‘Soldaat Wojtek’ van Bibi Dumon Tak, ‘Opa laat zijn tenen zien’ van Edward van de Vendel… Dus ik weet het even niet goed, is er echt weinig degelijks voor die leeftijd? …

  En wat jongens betreft… ja, het is een interessant vraagstuk. Benieuwd naar de reacties!

 • Jet Marchau zegt:

  Karin, alle titels die je daar noemt, hadden er voor mij inderdaad ingemogen. Hoewel, Opa laat zijn tenen zien, kan ook voor jongere kinderen. Hoe is het mogelijk dat men aan de andere titels voorbij zag? Of hebben ze het verkeerde jaartal? Daar ben ik niet meer van op de hoogte. Ik moet me weer eens beter informeren.

 • Karin zegt:

  Ik heb het even nagekeken, Jet. De titels die ik noem zijn allemaal in 2008 verschenen. (De KJV werkt voor de te nomineren boeken toch met kalanderjaren he?) Enfin, ik vind het een opmerkelijke vaststelling dat geen van deze boeken de nominatielijst haalde. Vooral in combinatie met jouw opmerking over de klassieke klacht dat er voor die leeftijd zo weinig degelijks op de markt is… Als nominatielezers nou zouden vinden dat er een overvloed aan prachtige titels is, dan is het logisch dat er boeken uit de boot vallen…

 • Katrien zegt:

  @Karin: “Opa laat zijn tenen zien” heeft twee troeven minder. Het staat buiten kijf dat het een geweldig boek is, maar het is één: een boek met strips, en twee: een boek met gedichten. En tot nu toe werkt KJV nog niet met gedichtenbundels in de selectie. Tja. Voor de buitenlandse boeken moet je aan de “extra-teams’” oren trekken…:-)
  Ook nog even: de leeslijst 2009-2010 bevat enkel boeken die verschenen zijn in 2008, dat klopt.

 • Jet Marchau zegt:

  Je hebt gelijk Katrien, wat de gedichtenbundels en strips betreft. Ook in de eerste 25 jaar van de KJV namen we die niet op. En ook ivm de buitenlandse boeken, daar is nu inderdaad een extra nominatieteam voor. (Vroeger waren er geen buitenlandse boeken, tenzij ze door Vlaamse auteurs vertaald waren).
  OK dus, we leggen ons neer bij de gepubliceerde nominatielijsten, zonder verdere discussie.
  In boekenvriendschap, Jet

 • Hallo,

  nog even reageren op een bericht van Jet.
  Wat bedoel je met ‘zo weinig degelijks op de markt?’ Te weinig boeken die jij als volwassene graag zou lezen of leest. Of te weinig boeken die kinderen graag lezen?
  (ik voel aangesproken omdat ik in die groep genomineerd ben)
  De komende week is het in Leuven Bibliot. Een soort van KJV op kleine (Leuvense) schaal en enkel voor lezers tussen 8 en 12 jaar. Stilton haalt er een eerste en twee derde plaatsen. En moest een van de Stilton-boeken genomineerd worden voor de KJV dan zouden ze ook daar bekroond worden door de kinderen. Gelukkig – ik ben zelf ook geen fan – staan ze niet op de KJV-lijsten.
  Maar het probleem blijft wel terugkomen. Vanaf wanneer worden kinderen serieus genomen als lezers? Of zijn het alleen maar goede lezers als ze de boeken lezen die hen door ‘kenners’ worden voorgeschoteld? Ik pleit er absoluut voor om kinderen in contact te breng met een ruim en gevarieerd aanbod aan kinderboeken. Maar ik denk dat het een slecht plan is om telkens wat denigrerend te doen als smaken niet overeenstemmen. Er zijn geen ‘betere’ lezers.
  Grtn

  Stefan Boonen

 • Jet Marchau zegt:

  Stefan, begrijp me niet verkeerd. Ik was zelf bij de eersten om te roepen dat je de stem van de kinderen moet laten horen! Waarom zou de jeugdjury anders opgericht zijn. Het woord ‘degelijks’ is hier wellicht verkeerd gekozen. Sorry daarvoor. Maar de klacht is zo oud als de (jeugd)kinderjury bestaat: precies in die leeftijdsgroep (8-10/10-12)is het moeilijk om een gevarieerde lijst samen te stellen. Wat mij betreft, is dat ook de moeilijkste groep om voor te schrijven: lagere schoolkinderen leren nog lezen, experimenteren met vorm is aan hen nog niet echt besteed, en aan psychologische, of poëtische verhalen hebben ze nog weinig boodschap. Wel bijv. aan spannende avonturenverhalen- met- inhoud. En dat mogen wij, volwasenen en recensenten dan vragen dat de inhoud tenminste interessant is? Dat de auteur al eens met taal durft experimenteren? Dat hij de lezer kan verrassen en zijn ogen voor nieuwe horizonten op alle gebied opent? Mijn excuses voor auteurs die daar wel in slagen. En dat de lijstjes voor adolescenten makkelijker samen te stellen zijn, is niet verwonderlijk: auteurs van jeugdboeken en boeken voor adolescenten kunnen zich al wat verder wagen. Vele beperkingen vallen weg en dus valt er ook meer eer te halen. Maar nog eens: chapeau voor auteurs die de basisschoolkinderen vanuit onverwachte invalshoeken wél kunnen boeien.

  In boekenvriendschap, Jet

 • Stefan zegt:

  ‘vanuit onverwachte invalshoeken’: drie woorden die heel veel zeggen, Jet. De nagel op de kop. Vanuit verwachte invalshoek is het vaak al te gemakkelijk.

  Stefan (niet Boonen trouwens)

 • Jet Marchau zegt:

  Zo is dat, beide Stefans…Noem mij gerust een oude leraar, maar ik geloof nog altijd in het gezegde:”We moeten de kinderen optillen, etc…” De rest kan iedereen zo langzaamaan wel zelf invullen.

 • Ik denk dat we kinderen moeten boeien, prikkelen, amuseren, doen lachen en huiveren, nieuwsgierig maken, laten ontdekken, ontroeren, … en dat kan onder andere door ze in contact te brengen met boeken allerhande.
  Verder ga ik (nu) niet meer zeuren over boeken met aldanniet verwachte invalshoeken. Ik hoop dat mijn Elvis het goed doet in de KJV en dat Els vanavond wint.

 • Jet Marchau zegt:

  Succes met Elvis, Stefan!

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.