Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Bekroningen, Ons gedacht

De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs, of wat u niet te zien zult krijgen op tv

Door op 03/05/2009 – 19:496 reacties

Las u het ook, gisteren, in De Standaard?
Jelle van Riet, voorzitster van de jury van de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs, is ontgoocheld, gepikeerd zelfs.
En voor één keer vind ik dat ze groot gelijk heeft.

Want daar stond het:

‘Nu de prijsuitreiking niet langer rechtstreeks op de televisie wordt uitgezonden, dreigt één Uil (na de op Ketnet en Radio 1 opgebouwde spanning) een stille dood te sterven: die van de jeugd ofte Onze Toekomst! Zondagavond bijvoorbeeld wijdt het cultuurprogramma LUX zijn zendtijd aan de Gouden Uil – Oehoe! Oehoe! – maar aan de hele jeugduil-club, nochtans hoofdzakelijk volk met wie een mens al eens naar buiten kan komen, werd gemeld dat ze enkel welkom zijn in de studio om er tussen het publiek handjes te zitten klappen. Awoeh!
De jury is gepikeerd, dat voelt u juist aan. Vooral omdat Terzake een nieuwsploeg naar ‘t Schoon Verdiep stuurt maandag, om er tot nader order enkel een juryvoorzitter met een snor te filmen. Een fotogeniek type met straf nieuws over de volwassenliteratuur, daar niet van, maar wat met onze Uil? Die wordt, zo paait men ons, ook “vermeld”.’

Wij van Vertel eens waren even sprakeloos.
Maar niet lang.

Tegenover dit schrijnende en tegelijk veelzeggende gebrek aan aandacht bij de televisie en de organisatoren achter de Uil willen wij een heel ander signaal geven. Een etmaal lang staat Vertel eens in het teken van De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en van de genomineerde boeken. Een etmaal lang leest u hier wat u op tv helaas niet te zien zult krijgen. Omdat wij kinderliteratuur even waardevol vinden als literatuur voor volwassenen. Omdat voor ons de verdiensten van een, ik noem maar twee namen, maar alle genomineerden zijn hier op hun plaats, Joke van Leeuwen of Benjamin Leroy in niets onderdoen voor die van een Pia de Jong of Jan Van Loy. Omdat wij het gemaakte onderscheid eigenlijk gewoon schokkend en ongehoord vinden.

Daarom: zet die televisie uit en kom op Vertel eens mee lezen en mee praten over vijf prachtige boeken. Een beeldschermgrote close-up van een stralende Els Beerten of een glunderende Carll Cneut kunnen we u helaas niet live bieden, maar die krijgt u op tv hoogstwaarschijnlijk ook niet te zien.

6 reacties »

 • Proficiat met uw fervente reactie. Maar of ze ook bij de organisatoren of de media aankomt….?

 • annelies zegt:

  Gefeliciteerd met dit grootse initiatief, een goede manier om ‘terug te slaan’!
  Ik volg jullie liever dan de vlaamse of nederlandse televisie :-)

 • Ja, hulde natuurlijk.
  ik vrees dat dit (ook) iets zegt over de betrokken tv-makers, als het bericht waar blijkt.
  Maar uiteraard slaan die de plank geheel mis als ze denken dat jeugdliteratuur geen aandacht verdient. Een onderschatting van de jeugdliteratuur, maar ook van hun kijkers.

 • [...] er bloggers zijn als Karin Kustermans op sites als Vertel eens treuren we nog niet. Bijlange niet. Ik citeer [...]

 • Zo Jammer! Zijn die mannen en vrouwen van de grote mensenboeken hun jeugd vergeten? Weten ze niet dat jeugdboeken meer impact hebben en langer in je hoofd en leven blijven dan welk boek je nog leest in je volwassen leven?

 • Karen zegt:

  Lang leve Vertel Eens, en lang leve Karin, die voor de jeugdliteratuur wel nog op de barricade wil staan. Een uitstervend ras? Ik denk het niet, alleen willen de media het wel zo afschilderen.
  Maar geen nood, er zijn nog andere kanalen. En gelijkgestemden vinden elkaar wel op de één of andere manier. En stiekem hoop ik dat de Grote Meneer Mortier ons benijdt, dat hij liever hier kwam vertellen waar het écht om gaat, dan weer een showtje af te steken op “de betere cultuurzender”.
  Lang leve Vertel Eens! Lang leve dit protest!

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.