Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Zonder rubriek

Luister eens

Door op 19/06/2009 – 13:592 reacties

luisterboeken

Eergisteren ging de Week van het Luisterboek van start. Zoals de meeste Weken duurt ook deze langer dan zeven dagen: van 17 tot en met 28 juni. Gedurende deze week staat het luisterboek centraal in boekhandels, bibliotheken en webwinkels.

Naar aanleiding van de Week van het Luisterboek voerde Luisterrijk, een downloadshop voor luisterboeken, een onderzoek uit bij zijn klanten. Daaruit blijkt onder meer dat luisterboeken geliefd zijn in bed. Veel mensen luisteren voor het slapen gaan nog even naar een hoofdstuk uit een luisterboek. Op de vraag waar bij voorkeur naar luisterboeken wordt geluisterd, antwoordde 53,6 procent ‘thuis, in bed’. Daarna volgde ‘op vakantie’ (33 procent) en ‘in de auto’ (30,9 procent). 23,8 procent luisert tijdens het sporten, wandelen of fietsen naar een boek luisteren.

Jan Paul Schutten luistert naar boeken terwijl hij computerspelletjes speelt. De spelletjes heeft hij graag dom, de boeken niet: momenteel luistert hij naar Extreem luid & ongelooflijk dichtbij.

Zelf ben ik niet zo’n luisterboekluisteraar. Ik leer een boek het liefst kennen met mijn ogen, mijn handen, in mijn eigen tempo, even pauzerend bij mooie zinnen, wat sneller als het saai wordt, af en toe terugbladerend. Ik wil het boek zien, het in mijn handen houden, in de marge potloodstreepjes en uitroeptekens achterlaten, getuigen van mijn lectuur, bakens wanneer ik het boek opnieuw in de hand neem. En dus lees ik, in plaats van te luisteren. (Dat ik van mijn man een leeslampje cadeau kreeg, om ‘s avonds in bed te lezen, en dat mijn autoradio het begeven heeft en ik geen nieuwe installeer omdat ik zo stilaan toch een nieuwe auto wil kopen, werkt ook niet in het voordeel van de luisterboeken, natuurlijk.) En als ik al luister, dan heb ik het boek in kwestie meestal al gelezen.

Toch was mijn kennismaking met het fenomeen een schot in de roos. Lang, lang geleden was dat, toen de dieren nog spraken. Bij monde van Toon Tellegen, die op een cassettebandje – een cassettebandje, kunt u het zich voorstellen? –  op geheel eigen wijze zijn wonderlijke dierenverhalen voorlas. Nu ik eraan terugdenk, begrijp ik meteen ook de antwoorden die de bezoekers van Luisterrijk gaven: maandenlang luisterde ik ‘s avonds naar de stem van Tellegen. Het was een uitstekende manier om de dag in schoonheid af te sluiten en met een brede glimlach in slaap te vallen.

Misschien is deze 5de Week van het Luisterboek wel het moment om me te verdiepen in het ruime aanbod. En wie weet toch maar een nieuwe cd-speler in dat oude autootje te steken. Ik breng op Vertel eens in elk geval verslag uit van mijn luisteravonturen.

2 reacties »

 • Aline zegt:

  Voor iemand die snel wagenziek wordt als ze leest -zoals ik dus- is een luisterboek een mooie uitvinding om op vakantie die lange auto-uren te doorstaan.
  Maar dan wel met een hoofdtelefoon, want naar het schijnt (ik zit meestal niet zelf aan het stuur) is het hondsmoeilijk om je tegelijkertijd op het verhaal én op het rijden te concentreren.
  Het verraste me inderdaad hoe aandachtig je moet zijn. ‘t Is veel minder vermoeiend om het boek te lezen, dus dat doe ik thuis dan toch liever.
  (En je kan dan inderdaad wat sneller gaan als het saai wordt ;-) )

  Groetjes,
  Aline

 • Katrien zegt:

  Een luisterboek moet echt al heel erg goed zijn wil ik erdoor aangesproken worden. Ook: waarschijnlijk is het allemaal wel goed dat – om maar een voorbeeldje te noemen “Rood hart, blauwe vlinder” van Annika Thor in Luisterboekvorm ook bestaat, maar ik lees liever boekversies. Of je moet Sjoerd Kuyper heten, natuurlijk, en er is dan een luisterboek van Robin is verliefd” gemaakt. Van mij! Sinds deze week!:-) Of er is Broere, natuurlijk. Verder kom ik niet. Harry Potter en de steen der wijzen ooit een keer met een actie’tje gekocht bij de krant, als Luisterboek, en ik vond er niks aan. Maar ook nu zijn er weer verschillen: ik sluit volgens mij echt niks uit: er zat destijds een cd’tje bij “Is er dan niemand boos?” en dat vond ik ook erg afwisselend, leuk. Of “De Schepping”. Maar hier geldt dan weer dat het niet echt opgevat werd als luisterboeken.

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.