Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Elders gelezen, Video

Ted van Lieshout bij Paul de Leeuw

Door op 06/12/2009 – 20:235 reacties
Adobe Flash Plugin is required to see this video. Click here to download the latest version of Adobe Flash Player Plugin.

Vanavond was Ted van Lieshout te gast in Lieve Paul P.S, het praatprogramma van Paul de Leeuw op Nederland 1. De Leeuw noemde Hou van mij ‘een heel bijzonder boek’: ‘Ted Van Lieshout schrijft gedichten, maakt collages, vertelt verhalen die je allemaal enorm aangrijpen, niet alleen omdat ze recht voor de raap zijn, maar ook heel emotievol.’ Van Lieshout in luttele seconden samenvatten: het kan slechter.

Zoals te verwachten viel, ging het gesprek vooral over de gedichten die Van Lieshout schreef over de relatie die hij als kind had met een oudere man. Dat dat nergens richting sensatiezucht ging, maar vooral een mooi gesprek werd, is te danken aan beide heren die het onderwerp met respect en veel integriteit benaderden. Van Lieshout las ook het indringende gedicht ‘Ik heb u niet verraden’ uit de bundel Zeer kleine liefde voor: ‘Ik heb u niet verraden. Ik zorg voor u. Ik zorg al honderd / duizend miljoen jaren langer voor u dan een kind kan duren. / Maar ik zal uw naam niet noemen. Ik zal u niet verraden.’

Wie het gesprek niet zag, kan de uitzending herbekijken bij ‘Uitzending gemist’ van het programma (het gesprek met van Lieshout begint rond de 18de minuut). En wie De Leeuws uitspraak dat het werk van Ted van Lieshout over nog zoveel meer gaat, ter harte wil nemen, kan ik de verzamelbundel Hou van mij alleen maar aanbevelen.

5 reacties »

 • Ted zegt:

  Leuk, dit bericht! – Ik was best wel gespannen voor het gesprek, omdat ik wist dat het over dit onderwerp zou gaan, maar niet hoe de teneur zou zijn. Paul de Leeuw ving me voorbeeldig op, maar ook de zaal – hoewel volkomen doodstil – was uitnodigend genoeg om me min of meer op mijn gemak te doen voelen.

 • Karin zegt:

  Ik vond dat je heel ontspannen overkwam hoor, Ted. En dat je op een bijzonder mooie, integere, maar ook genuanceerde manier over het hele verhaal sprak. Ik werd er helemaal stil van – terwijl ik bij dergelijke onderwerpen vaak heel andere gevoelens ervaar. Paul de Leeuw deed het prima, heel voorkomend. Mooi stukje televisie, dankjewel.

 • stefan zegt:

  Ik heb het ook gezien. Ik was enorm blij met de integere manier waarop Paul hiermee omging. Het was een heel mooi gesprek.

 • Toin zegt:

  Het was inderdaad een rustpunt in wat normaal een hektisch programma is, waarbij je nooit weet hoe Paul de Leeuw iets gaat aanpakken. Maar dit keer deed hij het heel netjes en liet hij de gast uitspreken en leek hij ook écht geinteresseerd. Bij een dergelijk onderwerp is het goed om de zaal er niet bij te betrekken. En uiteraard deed Ted het ook goed. En het gedicht blijft gewoon heel ontroerend en tegelijkertijd confronterend.

 • Katrien zegt:

  Oowww, ik hou ZO erg van gedichten die “u” bezigen, en wat een mooite, om het zomaar eens te zeggen, ik ben omvergeblazen!:-)

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.