Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Elders gelezen

Over lezen: Leesgoed 2009/5

Door op 13/12/2009 – 12:50Geen reacties

Lg ado

Het nieuwe nummer van Leesgoed staat helemaal in het teken van adolescentenliteratuur.

In ‘Hot in America, hot hier?’ onderzoek ik, naar aanleiding van de verloting van een ‘Young Adult-kast’ door Lemniscaat, hoe het genre van de adolescentenliteratuur zo populair is kunnen worden in Amerika, en hoe Lemniscaat in ons taalgebied hetzelfde te bewerkstelligen: ‘Vreemd genoeg zijn aan de andere kant van de oceaan, in het land dat we doorgaans met de vinger plegen te wijzen als het om vervlakking, ontlezing en culturele verloedering gaat, hele andere geluiden te horen. In Amerika is young adult literature hot. Het genre bloeit er als nooit tevoren, jongerenromans en christelijk geïnspireerde boeken zijn de enige categorieën die er nog groeien.’

Ook Karel Maartense buigt zich, in ‘Romans voor en over adolescenten’ over het genre van de jongeren- of preciezer gezegd adolescentenromans. En hij komt tot een misschien wel onverwachte conclusie.

Het genre staat ook centraal in ‘Geen niemandsland maar een iedersland, een interview met de Amerikaanse auteurs John Green, Steve Kluger en Jordan Sonnenblick, van wie werk verscheen in de reeks ‘Made in America’ van lemniscaat. Een gesprek over schrijven voor jongeren, Harry Potter en Stephenie Meyer, een kerend tij en de druk van de marketing. ‘We hebben in de VS een gigantische markt en daarom lijkt de marketingafdeling te denken: waarom zou je een scherpschutter gebruiken die heel precies één kogel afvuurt naar zijn doelwit, als je ook een Gatling-gun kunt nemen, zo’n machinegeweer dat vijfduiend kogels afvuurt en zowat iedereen raakt? een bestseller raakt iedereen,’ aldus Jordan Sonnenblick.

Niet te missen in dit nummer is Shit en nijg en vet cool’, een geweldige column van Jan Simoen over hoe simpel het lijkt: jongerentaal gebruik in boeken, maar hoe moeilijk het eigenlijk is.

In ‘Op literaire stelten’ interviewt Ilona Plichart Ann Schatteman, de actieve schoolbibliothecaresse van de Heilige Familie in Sint-Niklaas: ‘Als geen ander overtuigt ze leerlingen met originele boekentips en gebruikt ze haar creativiteit om de leerlingen uit ASO (vwo) en BSO (vmbo) aan het lezen te krijgen.’ Hoe ze dat doet, leest u in het interview.

Wendy de Graaf sprak met Floortje Zwigtman, over haar adolescentenromans, haar het schrijfmetier, over de positie van de jeugdliteratuur, over haar contact met lezers en nog veel meer. De neerslag van het gesprek is te lezen in ‘Ik schrijf de boeken die ik zelf had willen lezen’.

Ilona Plichart doet in ‘Hoe ik een lezer werd’ verslag van haar gesprek met twee jongeren, Lorena en Badr, die heel verschillend zijn, maar wel hun passie voor lezen delen.

In ‘De relevantie van de roman’ onderwerpt Thomas de Veen de Slash-reeks van uitgeverij Querido aan een kritische beschouwing. Hij vertrekt daarbij van de door Thomas Vaessens geponeerde stelling dat de literatuur, wil ze weer een rol van betekenis gaan spelen, maatschappelijk betrokken moet zijn: ‘Is dat gelukt? Zijn de inmiddels vijf verschenen Slashboeken relevante boeken? En zijn het daarom goede boeken?’

Piet Mooren schreef een stukje over het afscheid van Rita Ghesquière als hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven: ‘Goud voor Rita Ghesquière’.

Verder nog, zoals gebruikelijk, de rubriek Boekidee, waarin u tips vindt om met boeken aan de slag te gaan in de klas. In dit nummer zijn dat de boeken De kindereter van Mathilde Stein en Mies van Hout, Waar is de taart? van Thé Tjong-Khing, Meneer Papier en zijn meisje van Elvis Peeters en Gerda Dendooven, Ballade van de dood van Koos Meinderts, Harrie Jekkers en Piet Grobler, de ijsfabriek van Linda Groeneveld, Helden op sokken van Annie Makkink en Marit Törnqvist, Vincent van Gogh. Een leven in schilderijen van Frank Groothof, Marjet Huiberts en Irma Braat en Van alles. Over musea en verzamelen van Ymkje Swart en Jet Bootsma.

Ten slotte zijn er de recensierubrieken. Voor vier- tot achtjarigen bespreekt Truusje Vrooland-Löb Het verhaal van de beer met zijn zwaard van Davide Cali en Gianluca Foli, Grrauw! van Barbara Joosse en Jan Jutte, Arie in Artis van Gitte Spee en Gertie Jaquet en Wolf en Hond van Sylvia van den Heede en Marije Tolman. Dat laatste boek is ook terug te vinden in de recensies van eerstelezersboeken van Anne Marie Baud, naast de serie Leesbalans, Jubelientje krijgt jonkies van Hans Hagen en Philip Hopman, Donders! Van wie is die arm? van Selma Noort,  Ellie en Nellie op het onbewoonde eiland van Rindert Kromhout, Gevaarlijke foto’s van Ruben Prins, S.OS. Dolfijnen van Niels Rood, Spreekwoordenspel van Kaspar Boon, Avontuur in de kelder van Debora Zachariasse en Op kamp van Mirjam Oldenhave. Voor acht- tot twaalfjarigen licht Wendy de Graaff er drie titels uit: Lastig van Trude de Jong, Mijn broer, de nieuwe en ik van Martha Heesen en De ster van het hotel van Jacqueline Wilson. Ook voor twaalfplussers worden drie boeken besproken, door mij: Bijt van Hilde Hagerup, Ziek van Gideon Samson en Gebroken soep van Jenny Valentine. Gerard Koster bespreekt ten slotte een aantal games en films.

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.