Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Elders gelezen

Over lezen: De Leeswelp 2010/1

Door op 13/02/2010 – 23:197 reacties

De Leeswelp 2010/1Niet alleen Vertel eens kreeg een nieuw en kleurrijker jasje, ook het tot nu toe in zwart-wit uitgegeven tijdschrift De Leeswelp is vernieuwd. Het meest in het oog springt de vierkleurendruk, maar ingrijpender zijn de inhoudelijke wijzigingen. De Leeswelp, tot nu vooral een recensietijdschrift ruimt aanzienlijk meer plaats in voor beschouwing en achtergrond.

Dit nummer opent meteen met een nieuwe rubriek: ‘Goed voor druk’, waarin werk van een jong, nieuw illustratietalent wordt getoond. In dit geval Korneel Detailleur. De getoonde prenten zijn zéér intrigerend, al verraden sommige ervan nog sterk de invloed van Carll Cneut, van wie Detailleur les kreeg.

De vertrouwde recensies zijn er uiteraard nog steeds. Lange recensies zijn er in dit nummer van Het verhaal van de olifant en de goochelaar van Kate DiCamillo, Roodkapje en andere sprookjes van Lucy Cousins, Verhalen uit een verre voorstad van Shaun Tan, Cold Skin van Steven Herrick (de volledige recensie is hier te lezen), Het verbond van de Bliksems van Isabel Hoving.

Chris Bulcaen bekijkt in ‘Bij stukjes en beetjes begrijpen’ hoe in prentenboeken gespeeld wordt met perspectief, en lijkt zo een antwoord op  Pjotr van Lenterens boude uitspraken op zijn weblog over prentenboeken die niet zouden werken bij jonge kinderen.

In ‘Ik schilder haar in woorden’ gaat Marit Trioen in op poëziebundels waarin poëzie en beeldende kunsten elkaar ontmoeten.

De grootste vernieuwing zit ‘m in een volledig nieuw deel dat aan De Leeswelp is toegevoegd:  ’Jeugdliteratuur in context’, met artikelen over de ruimere context waarin kinderliteratuur fungeert. Vanessa Joossen schetst in ‘Een hele dag kinderboeken lezen…’ het bestaande onderzoek naar kinder- en jeugdliteratuur en Sara Van Meerbergen bespreekt de hedendaagse Zweedse kinder- en jeugdliteratuur.

In dit deel is er ook aandacht voor vakliteratuur, met een lange bespreking van Relentless Progress: The Reconfiguration of Children’s Literature, Fairy Tales, and Storytelling door Lien Fret en van Oordelen op maat: een kwestie van vraag en aanbod door Chris Bulcaen, signalementen van vaktijdschriften en een korte bespreking van recent door het Focuspunt Jeugdliteratuur aangeschafte vakliteratuur.

Een boeiend nummer, dat doet uitkijken naar de volgende afleveringen.

7 reacties »

 • B. Vanhouten zegt:

  Ondanks nieuwe layout blijft het tijdschrift ondermaats. Recensies zijn niet objectief en het tijdschrift ademt alleen een negatieve sfeer uit.
  Geen wonder dat het aantal abonnees alleen maar slinkt.In de meeste bibliotheken moet je er naar vragen omdat het niet eens in de uitleenrekken staat

 • stefan zegt:

  Waarom hebben ze niet ook maar gelijk de voorpagina aantrekkelijk gemaakt?

 • Karin zegt:

  @Stefan: ik weet het niet, maar ik vermoed: het bekende verhaal van beperkte middelen en keuzes die daarbinnen moeten worden gemaakt. Als dat zo is ben ik best tevreden met de duidelijk inhoudelijke keuze…

 • Karin zegt:

  @”B. Vanhouten”: ik ben erg benieuwd naar de maat waarmee jij de ‘objectiviteit’ van recensies meet. Verder lijkt het bijna alsof we het over een verschillend blad hebben. Ik heb een blad gelezen (en hier aangeprezen) waarin een aantal kinder- en jeugdboeken zeer lovend besproken worden. Ik noem er enkele: ‘Het verhaal van de olifant en de goochelaar’ van Kate DiCamillo, ‘De koning en de zee’ van Heinz Janisch en Wolf Erlbruch, ‘Verhalen uit een verre voorstad’ van Shaun Tan, ‘De verschrikkelijke verhalen van het zwarte schip’ van Chris Priestley, ‘Reis naar het einde van de wereld’ van Henning Mankell… Betekent dat dat er alleen maar lovende besprekingen in staan? Gelukkig niet, dan zou van literaire kritiek geen sprake meer zijn.

 • Ted zegt:

  Kun je er vanuit Nederland eigenlijk een abonnement op nemen?

 • Karin zegt:

  Ja hoor, Ted, op de site van de Leeswelp vind je zelfs hoe: http://www.vlabinvbc.be/?navigatieid=26

 • hilde zegt:

  IK vind de leeswelp nog altijd interessant! Ik heb wel bij mijn collega’s gemerkt (via een leesplateau (letterlijk plateau met leesmateriaal in)) dat het niet direct aanslaat. Hebben zij die niet zo bezeten zijn van boeken en alles wat er rond draait, iets aan uitgebreide artikels? Is de Leeswelp bedoelt voor de ‘minder lezende’ juffen en meesters? Indien dat zo is, vrees ik dat het tijdschrift ‘te moeilijk’ is. Beter korte, gemakkelijk leesbare artikels die mensen warm maken voor boeken, voor een bepaald boek. vakjargon, stukken tekst in vreemde talen, lange artikels… doen mensen vaak afhaken. (Ik moet, nee, wil bekennen dat vreemde talen bij mij ook wrevel opwekken. En dat niet alleen in ‘de leeswelp’ hoor!)Ik vrees dat we, als we het onderwijzend personeel willen leren ‘lezen over lezen’ we het nog op een andere manier zullen moeten doen.
  Als het echter bedoelt is voor leesbevorderaars in hart en nieren kan ik mij niet veel beters voorstellen. Een prima combinatie van achtergrondinformatie en recensies. Je moet er wel de tijd voor kunnen en vooral willen nemen om alles te lezen… en dat is dan weer niet zo evident.(maar voor mij wel!)

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.