Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Elders gelezen

Over lezen: Leesgoed 2010/1

Door op 26/02/2010 – 23:00Geen reacties

2010 lijkt wel het jaar van de gedaanteveranderingen: na Vertel eens en De Leeswelp kreeg ook het blad Leesgoed een geheel nieuwe lay-out. De inhoud blijft gestoeld op de klassieke Leesgoed-leest: artikelen, interviews, recensies en een katern met suggesties om met boeken te werken.

Dit eerste nummer van 2010 staat in het teken van het thema van de Vlaamse Jeugdboekenweek: de rechten van kinderen. In ‘Recht op informatie’ bespreekt Marian Koren het recht van kinderen op verhalen: ‘Kinderen willen niet afgescheept worden met “Wacht maar, later als je groot bent, kom je daar vanzelf wel achter”. Kinderen zeggen: “Vertel mij wat!” en ondertussen gaan ze op zoek naar verhalen, mooie verhalen, dramatische verhalen, verhalen die hen wat doen, en kijk op het leven verschaffen.’

Ingrid Bon bekijkt in ‘De rechten van het kind en de bibliotheken’ wat bibliotheken in Vlaanderen en Nederland zoal doen rond kinderen en hun rechten. Ze gaat ook in op het recht op informatie, dat van oudsher nauw verbonden is met de bibliotheekwerking.

Wendy de Graaff interviewde Nathalie Righton, die samen met Ton Koene enkele boeken maakte waarin vaak kinderen in moeilijke situaties centraal staan, zoals Gevlucht uit Tibet en Help, mijn iglo smelt! De neerslag van het gesprek is te lezen in ‘Halima glunderde achter haar handen want dit soort emoties mag je niet laten zien’.

In ‘Net zo belangrijk als de koningin of de president van Amerika’ zoekt Marit Trioen uit waar kinderen informatie kunnen vinden over hun rechten: in Kinderrechtswinkels, bij het Kinderrechtencommissariaat, op het internet en in boeken.

Vlaams Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen levert met ‘Het boek en het recht op verwondering’ een bijdrage over kinderboeken: ‘Ik wil over kinderboeken schrijven omdat ik denk dat ze belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Ze maken dat ze op een andere manier naar het gewone, het vertrouwde en het alledaagse gaan kijken.’

Ook in het katern Boekidee, waarin u tips krijgt over hoe u met kinderboeken aan de slag kunt, staan de kinderrechten centraal. De besproken boeken zijn: Hugo dichter en politieman van Carl Norac en Krsitien Aertssen, Aisja van Pieter van Oudehusden en Stefanie de Graef, Het grote boek van Florien van Anke de Vries, Nim’s eiland van Wendy Orr, Wat niemand had verwacht van Marit Törnqvist en Moeder nummer nul van Marjolijn Hof.

In ‘Ik maak met opzet geen plaatje bij een praatje’ interviewen Piet Mooren en Karen Ghonem-Woets de illustratrice Ceseli Josephus Jitta. Een gesprek over de keuze voor illustraties, de diversiteit in vormen en techniek, de identifiatie met personages…

Ten slotte zijn er de vertrouwde recensierubrieken. Truusje Vrooland-Löb bespreekt voor 0- tot 3-jarigen De verjaardag van Schaap van Serena Romanelli en Hans de Beer, Tien vingertjes en tien teentjes van Helen Oxenbury, Waar is mijn sok? van Marijke ten Cate, Daantje Dingenzeker en de sinaasappelboot van Walter Wick, Het spektakel van Audrey Poussier en Een kleur van zichzelf van Leo Lionni. Voor 3- tot 6-jarigen heeft dezelfde recensente het over Wie wordt mijn baasje? van Gitte Spee, Wonderlijke huisdieren van Victoria Roberts, Kareltje Kat van Julia Donaldson en Axel Scheffer, Aan tafel! van Wilma Degeling en Veronica Nahmias, Het verdwenen kuikentje van Valerie Gorbachev en Roodkapje, mijn mooiste sprookjes van Lucy Cousins. Anna Marie Baud bespreekt voor beginnende lezers Pony in nood van Vivian den Hollander, Verhalen van de tweelingboers van Tonke Dragt en Draken met stekkers van Edward van de Vendel en Floor de Goede. Wendy de Graaff buigt zich over het aanbod voor 7- tot 12-jarigen: Het verhaal van de olifant en de goochelaar of hoe Peter zijn zusje terugvond van Kate DiCamillo, SMS van Tjobbe Veldkamp, Zeemist van Mariëlle van Sauers, Lux van Fiona van Rempt, Enge Ella en de nachtschool van Unni Lindell en Naar de maan van Frank Cottrell Boyce. Voor 12+ bespreek ik Hein. De jongen die zijn moeder in de vriezer stopte van Angelo Vergeer en Verhalen uit een verre voorstad van Shaun Tan. Willemijn Felten recenseert enkele non-fictiewerken: Wat denk jij? Antwoorden op vragen waarop grote mensen geen antwoord weten van Gwenaëlle Boulet en Anne-Sophie Chilard, My first English Van Dale Voorleeswoordenboek en Het neusje van de zalm van Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen. De films Krabat. De meester van de zwarte molen, Karla’s wereld en Where the wild things are worden besproken door Kathy Mathys. Gerard Kosters besteedt aandacht aan de dvd-box Astrid Lindgren Collectie, het Wii-spel Tales of Symphonia: Dawn of the New World en de dvd-box De complete animatieserie van alle avonturen van Kuifje.

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.