Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Elders gelezen, Nieuws

Open brief van Gerda Dendooven

Door op 10/03/2010 – 22:362 reacties

Auteur, illustrator en kinderconsul Gerda Dendooven maakt zich zorgen. Grote zorgen. Over het cultuurbeleid in Vlaanderen, over het onderwijs en over de liefde voor het lezen bij kinderen. Aan de vooravond van de Jeugdboekenweek schreef ze daarom een open brief aan Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet, Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege en Vlaams minister van Media Ingrid Lieten. De brief werd vandaag gepubliceerd in Uitgelezen, de boekenbijlage van De Morgen en is ook integraal te lezen op de website van Vooruit.

Gerda Dendooven – die als kinderconsul besloot ‘om als een soort Jeanne d’Arc te vechten voor het belang van een stevige hap cultuur in de opvoeding’ – vindt culturele opvoeding een basiskinderrecht, maar helaas denken de meeste beleidsmakers dan anders over: ‘Beleidsmakers zien “cultuur” nog te vaak als een luxeartikel voor enkelingen, of als een paradepaardje voor hun beleid, maar te weinig als een onmisbaar goed voor een maatschappij. Liever maken ze “bedrijfseconomie” tot een verplicht vak, want economisch inzicht zal beslist het verstand van ons land redden. (…) Want kinderen moeten nuttige dingen leren, zoals economisch inzicht in bank en beurs, of autorijles, ze moeten leren aan sport te doen, da”s gezond maar tekenen en muziek… ach waar dient het voor? Het belang van een culturele opvoeding is economisch niet te meten, dus vegen we het snel onder de mat. Zolang we warm zitten en er brood op de plank ligt. Terwijl het net datgene is wat iemand tot mens maakt.’

Ze roept de aangesproken excellenties daarom op om werk te maken van die cultuuropvoeding. In het kader van de Jeugdboekenweek besteedt ze daarbij extra aandacht aan het belang van kinderboeken. Dat die belangrijk zijn, daar twijfelt ze niet aan: ‘Het blijkt trouwens uit onderzoeken dat onze taalbeheersing erop achteruit gaat als we niet genoeg lezen. Onze woordenschat krimpt, onze verbeelding droogt op, we denken kortzichtiger, en minder kritisch en we blijven maar sudderen in onze dagelijkse besognes. Boeken openen de geest, geven hoop, laten je wegdromen en je hebt er weinig voor nodig.’ Maar ‘boeken zijn ook lastige vrienden, want in een boek moet je alles zelf doen: klank, beeld en geur verzinnen. Niet makkelijk in een cultuur waar je slechts op een knop moet drukken om alles te regelen met de minste inspanning.’ En , misschien nog het ergst van al: ‘Helaas leert men op school zelden het plezier van het lezen… Leerkrachten hebben honderd en één taken te vervullen en komen nauwelijks aan lezen toe in de klas, behalve om pedagogische redenen. Ook toekomstige leerkrachten laten het nogal hangen wat boeken betreft. Want zij weten vaak zelf niet dat er meer is dan Harry Potter of Mega Mindy, tenzij ze af en toe naar de boekenrubriek van De laatste show kijken.’

Het is geen vrolijk plaatje dat Gerda Dendooven schetst. Maar het is tegelijk een uitnodiging om in het kader van een Jeugdboekenweek die in het teken staat van ‘recht op boeken’, het debat aan te gaan over dit recht. Wij van Vertel eens nemen de uitnodiging graag aan. U hoort nog van ons. En we hopen van u hetzelfde.

2 reacties »

  • Ingrid zegt:

    Fijn dat Gerda nog eens een lans breekt, maar ze had van mij zelfs iets scherper, iets ‘to the pointer’ mogen zijn.
    Wie niet zo met de materie bekend is (zoals ik vermoed de ministers tot wie ze zich richt), kan ik me voorstellen dat ze zeggen ‘ok, en wat nu. Wat wordt er echt verwacht’.
    Maar ze heeft natuurlijk overschot van gelijk!

  • [...] krijgen.’Een inspirerende lezing met veel food for thought over een onderwerp waarover in haar open brief het laatste woord nog niet gezegd was. AKPC_IDS+="1931,"; Deel dit bericht met:Lezers die dit lazen [...]

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.