Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Elders gelezen

Een Standaard vol jeugdboeken

Door op 12/03/2010 – 18:14Eén reactie

Morgen gaat de Jeugdboekenweek van start, en wie De Standaard leest, zal dat geweten hebben: zowat heel de Standaard der Letteren staat vandaag in het teken van de jeugdliteratuur.

In Piedestal, ‘de aanrader van de week’, bespreekt Veerle vanden Bosch Tijger op straat. Russische gedichten voor kinderen, gedichten die grote Russische dichters in de periode 1923-1941 voor kinderen schreven, in het teken van de socialistische heropvoeding van de jeugd: ‘Deze poëzie klinkt erg levendig en fris. Ze komt geen moment gedateerd over. Dat is ook de verdienste van vertaler Erik-Jan Henkes, die de gedichten een enorme speelsheid en vaart heeft meegegeven.’

Jelle van Riet sprak, naar aanleiding van het verschijnen van Het boeboek, met schrijfster Imme Dros en illustrator Harrie Geelen, die niet alleen samen tientallen boeken maakten, maar ook al decennia lang getrouwd lief en leed delen.

In ‘De muis maakt de berg groot’ interviewt Veerle vanden Bosch Floortje Zwigtman, van wie net Spiegeljongen, het slotdeel van de Groene Bloem-trilogie verscheen. Een boeiend interview in vijf scènes.

Vanessa Joosen bespreekt Het boek van Max Berg - ‘Dit is een boek dat misschien weinigen zullen (uit)lezen maar waarover nog vaak gepraat zal worden’ – en twee boeken van Paul Biegel die heruitgegeven zijn met illustraties van Charlotte Dematons: Het nachtverhaal en De tuinen van Dorr.

Verder doet ze ook een graai in het recente prentenboekenaanbod voor de allerkleinsten. Ze licht er Straaljagers en ballonnen van Nils Smit en Kristina Ruell, Hoe oma almaar kleiner werd van Michael de Cock en Kristien Aertssen, Ik zoek een paard van Astrid Panis en Greet Bosschaert en De schoenen van Jakob van Agnes de Lestrade en Tom Schamp uit.

Een korte bespreking is er ook van Een kikker om te kussen. Verhalen voor het slapengaan en andere momenten, een voorleesboek van Vlaamse en Waalse auteurs en illustratoren dat in beide landstalen verscheen.

Het buzzboek, ten slotte, is deze week Alice in Wonderland & Achter de spiegel en wat Alice daar aantrof, in de vertaling van Nicolaas Matsier en een uitgave van Athenaeum-Polak & Van Gennep: ‘Tim Burton stopte Alice in Wonderland in een verbluffend nieuw 3D-jasje. Maar waar gaan dit beroemde boek en zijn opvolger, Achter de spiegel, eigenlijk over?’

Verspreid over de letterenbijlage vertellen vijf jeugdauteurs over hun favoriete kindpersonage: Martha Heesen, Kathleen Vereecken, Tom Schamp, Jan Simoen en Klaas Verplancke.

Een letterenbijlage zoals we ze graag hebben op Vertel eens!

Eén reactie »

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.