Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Bekroningen, Nieuws

Hans Christian Andersen Award 2010 (update)

Door op 23/03/2010 – 15:415 reacties

Het heeft niet mogen zijn: zopas werd bekendgemaakt dat de Hans Christian Andersen Award 2010 voor illustratoren gaat naar de Duitse Jutta Bauer, en niet naar Carll Cneut. De jury loofde Jutta Bauer als ‘een krachtig verteller, die door middel van haar tekeningen het echte leven weet te vermengen met de legende. De jury bewonderde haar filosofische benadering, haar originaliteit, haar creativiteit en haar talent om te communiceren met jonge lezers’.

De Hans Christian Andersen Award voor auteurs gaat naar David Almond. De jury prees ‘de unieke stem van een schepper van magisch realisme voor kinderen. Almond weet de verbeelding van jonge lezers te boeien en zet hen aan tot lezen, denken en kritisch zijn. Zijn taalgebruik is gesofisticeerd en overstijgt leeftijdsgrenzen.’

Jutta Bauer en David Almond zijn ook in het Nederlandse taalgebied geen onbekenden.  Van David Almond verschenen de afgelopen jaren verschillende jeugdromans in het Nederlands: De schaduw van Skellig, Het zwarte slik, De wildernis, Tijgerhart, De vuurvreter en Duister. Binnenkort verschijnt zijn nieuwste boek Slangenkuil. Voor zijn debuut, De schaduw van Skellig, kreeg hij in Engeland meteen de prestigieuze Whitbread Award in 1998. In 2000 werd dat boek ook in ons taalgebied bekroond met een Zilveren Griffel. Ook zijn volgende boeken werden meermaals bekroond. Almond weet in zijn werk als geen ander met de grenzen tussen werkelijkheid en verbeelding te spelen. Hij is bovendien een groot en meeslepend verteltalent, die zelfs het meest onwaarschijnlijke geloofwaardig weet te maken.

Jutta Bauer begon met het illustreren van teksten van andere schrijvers, maar in 1997 begon ze zelf de teksten bij haar tekeningen te schrijven. Met dat verhaal, in het Nederlands uitgegeven als De koningin van de kleuren, had ze meteen succes. Voor Opa en het geluk kreeg ze in 2002 een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. Haar illustraties in dat boek over een opa en zijn beschermengel zijn sober, maak vaak ook grappig.

5 reacties »

 • Vanessa zegt:

  Oei, Annemie zal het moeten gaan uitleggen :-)
  Ik ben wel erg blij met David Almond als laureaat, en Carll die wint hem gewoon de volgende keer.

 • Jet zegt:

  Volledig akkoord, Vanessa. Ik ben een grote fan van Almond en inderdaad: Carll blijft zeker nog in de running. (Maar toch wel jammer nu)
  Jet

 • Karin zegt:

  Helemaal mee eens, Jet. Almond is een zeer groot auteur. Erg blij dat de prijs naar hem gegaan is. Binnenkort verschijnt trouwens een nieuw boek van hem: Slangenkuil.

 • stefan zegt:

  De vraag is hoe snel Carll Cneut weer kans maakt.
  De volgende award is pas over twee jaar en als ik me niet vergis is het dan de beurt aan Wallonië om een illustrator te sturen. Weer twee jaar later zou dus weer een Vlaming mogen gaan. Maar hoe gaat IBBY bij ons redeneren? Er is nog zoveel talent in Vlaanderen, dus sturen we nu maar iemand anders?

 • Karin zegt:

  Die vraag stel ik me ook, Stefan.
  Sowieso kan een voordracht inderdaad pas over vier jaar (omdat België als tweetalig land inderdaad een toerbeurt Vlaanderen/Wallonië heeft). Wie IBBY dan gaat sturen, weet je inderdaad niet. Bovendien zal er dan wel niet weer een Vlaming in de jury zetelen (én dan ook nog eens een tweede iemand van Vlaamse afkomst). Want hoe je het ook draait of keert, iemand die je werk door en door kent lijkt me een groot voordeel…

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.