Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Bekroningen, Nieuws

Gokjes en voorspellingen

Door op 23/04/2010 – 08:142 reacties

De Gouden Uil is ook altijd een beetje voorspellen en een gokje wagen. U kunt het straks alvast doen met de poll die we on-line plaatsen, en als u dat doet bent u niet de enige.

Even een overzichtje.

De Leeswelp en Stichting Lezen vroegen vijf recensenten (Vanessa Joosen, Jet Marchau, Jen de Groeve, An Stessens en ik) om de genomineerde boeken te wikken en te wegen en hun persoonlijke laureaat voor te stellen. Hun bevindingen lees je op de site van de Leeswelp en op de blog van Villa Kakelbont. Opmerkelijk is dat er grote eensgezindheid is over de respectieve kwaliteiten en mindere kantjes van de genomineerde boeken, maar dat toch niet iedereen uitkomt bij dezelfde winnaar.

An Stessens geeft haar Uil aan De boomhut, ‘omdat het mij – vreemd genoeg als enige op deze shortlist – van begin tot het eindeloze einde raakt’.

Jen de Groeve vindt zichzelf toch net iets te veel een ‘echte woordenaar’ om de prijs naar een woordenloos prentenboek te laten gaan, en kiest uiteindelijk voor Wild verliefd van Ditte Merle, ‘omdar het zowel om utilitaire als esthetische redenen staat als een huis’.

Jet Marchau aarzelt tussen het prentenboek zonder woorden en het woordrijke De hondeneters, en ook bij haar halen de woorden het: ‘De passie voor verhalen en de nieuwsgierigheid naar mensen, gebed in een jarenlang vakmanschap hebben het gehaald.’

Vanessa Joosen ziet de Uil het liefst naar Wild verliefd gaan, maar denkt dat het De hondeneters wordt, ‘want ondertussen weet ik dat veel recensenten en lezers mijn scepsis over dat boek niet delen’.

Zelf zie ik deze Gouden Uil het liefst naar het adembenemend mooie De boomhut vliegen, het enige boek van de shortlist waar ik geen kanttekeningen bij heb: ‘De beelden van dit prentenboek zijn zo rijk, zo poëtisch, zo schitterend dat er geen woorden nodig zijn om verhaal na verhaal op te roepen.’

Ook in de Standaard der Letteren werden kansen gewikt en gewogen, netjes uitgedrukt in procenten. Wild verliefd, ‘een rijk gevulde ontdekkingstocht door opwindend terrein’: 20% winstkansen. De kleine Odessa, ‘fantasy van een hoog karaat’: 25%. Keepvogel. Het diepste gat, ‘een onderhoudend verhaal’: 10%. De boomhut, dat ‘de grenzen van het artistieke prentenboek [verlegt]‘: 25%. De hondeneters, ‘een mooie coming of age-roman en een imposant portret van een arme streek in tijden van oorlog’: 20%.

In De Morgen gaan Annemie Leysen en Patrick Jordens na voor elk genomineerd boek na waarom het de Uil zou kunnen winnen: ‘Uit een ‘jaar van de gemiste kansen’ ritselde de jury een bnt gekleurd Uilennest bij elkaar. Gaat ze zondag opnieuw voor een prentenboek, vol verstilde poëzie of grappige tekeningen? Of valt ze toch voor een van de twee Vlaamse rasvertellers: een rauwe oorlogsroman van een gevestigde waarde of een wervelende fantasiethriller van een debutant? Een eersteling met lauwerkrans zou niet misstaan op het podium.’

Jaap Friso van Jaap Leest vindt ‘de vergelijking tussen een tekstloos prentenboek, de avonturen van een mal wezentje, een roman over de Eerste Wereldoorlog, een overdadig fantasy-avontuur een non-fictie boek over dieren en sex [...] een kwestie van appels en peren’. Hij gokt op ’De Hondeneters van Marita de Sterck, in mijn ogen verreweg het sterkste boek van de genomineerden, met De Kleine Odessa van Peter van Olmen als outsider’.

Stefan merkte al op dat Keepvogel in het tweede peloton zit. Daar lijkt zowat iedereen het over eens. Verder is het eenzaam in dat tweede peloton, en drukker dan ooit in de kopploeg. Maar zijn het allemaal toppers die daar rijden? Of was 2009 een jaar zonder echte uitschieters? Toch eerder dat tweede, vrees ik. Maar geen nood: 2010 is nog niet halfweg, en er zijn al een paar bij-zon-der mooie boeken verschenen. Dat belooft!

2 reacties »

  • Vanessa zegt:

    Ik twijfelde eigenlijk tussen De Boomhut en Wild Verliefd… maar hoop vooral dat de winnaar mooi in de bloemetjes en in de aandacht gezet wordt, zodat hopelijk ook een breed publiek het nieuws oppikt.

  • [...] geprikkeld dan haar fantasie’. De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2010 gaat – het was voorspeld, en wel door Jen de Groeve en Vanessa Joosen – naar Wild verliefd van Ditte Merle, dus.De [...]

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.