Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Uitgelezen

Tikken tegen de maan / Joke van Leeuwen

Door op 27/05/2010 – 18:344 reacties

Het is niet voor het eerst dat Joke van Leeuwen een speciale uitgave voor de Vlaams- Culturele Instelling  Ons Erfdeel verzorgt. In 2004 vertelde en tekende ze al, in de haar geëigende, humoristische stijl, het verhaal van de Nederlandse taal in: Waarom een buitenboordmotor eenzaam is. Het boek werd genomineerd voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs,  bekroond met een Zilveren Griffel en een Plantin- Moretusprijs voor de best verzorgde boeken in Vlaanderen.

Dit mooi uitgegeven tweede  kinderboek van de vzw Ons Erfdeel, een dichtbundel dit keer, ligt meteen klaar voor een volgende Plantin- Moretusprijs.

Joke van Leeuwen selecteerde uit haar eigen verzameling en uit  Antwerpse bibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag  50 dichters en 48 illustratoren. Dat zullen eerdere, recente  samenstellers van bundels ook wel gedaan hebben, maar meestal kozen zij voor  een eigen invalshoek of  werkten ze rond een thema.  Ik denk aan Gerrit Komrij ( historische verzameling:  De Nederlandse kinderpoëzie  in 1000 en enige gedichten, Prometheus, 2007), Jan Smeekens ( een groeiboek: Wie knipt de tenen van de reus, DF- Infodok, 2008), Ted van Lieshout(rond het thema eten: Ik wil een naam van chocola, Querido, 2009), Edward van de Vendel ( dierengedichten: Fluit zoals je bent, De Eenhoorn, 2009), Jan van Coillie (rond het thema emoties: Voel je wat ik voel, DF-Infodok, 2009)….

Bij Joke van Leeuwen speelt  de frisheid van haar keuze.  Zij brengt een aardige  staalkaart van de Nederlandstalige kinderpoëzie sedert Han Hoekstra (NL, °1906)) en Gil vander Heyden (Vl, 1937).  Kindergedichten dus, geen kleuter- , puber- of adolescentenpoëzie.  Specifieke kleuterversjes van bijv. Miep Diekmann zal je er niet in vinden.

48 hedendaagse (of toch nog actieve)  illustratoren maakten een originele tekening, geënt op het bijbehorend  gedicht. Enkel Wim Hofman en Ted van Lieshout behielden hun eigen  tekeningen. Je zou het boek voor minder in de boekhandel halen!

Bij een steekproef in andere verzamelbundels  vond ik weinig gedichten  terug , enkel eentje op een poëzieposter van PLINT ,die toevallig bij ons aan de muur hangt: Ik zie de zee, van Frank Eerhart.

De bundel is luchtig en aantrekkelijk.  Daar heeft de beperking tot 50 gedichten zeker mee te maken. Ieder gedicht en iedere illustratie krijgen de nodige ruimte, zij aan zij, of in elkaar hakend, over twee bladzijden.  Zij verdringen elkaar niet op een drukke bladspiegel, overweldigen niet, benemen de adem niet, maar zetten aan om bladzijde na bladzijde nieuwsgierig om te slaan.

De meeste gedichten zijn toegankelijk, verhalend, soms taalprikkelend, zoals het poëzievers van Wim Hofman, Zijn of azijn, een enkele keer diep treurig, zoals Moeders rug bij het raam van Ed Franck of De mooie kindertijd van Willem Wilmink en ook wel eens smerig (Snottebel Lies van Mensje van Keulen.) Maar ze hebben wel allemaal dat verrassende, dat frisse, dat onverwachte.

En dat niet iedereen een plaats kon krijgen, daar heeft Joke van Leeuwen een antwoord op:”Mocht u, als dichter of illustrator voor kinderen, teleurstelling voelen omdat u er niet in staat: troost u, ik sta er ook niet in.”  Hetgeen slechts gedeeltelijk waar is: zij zorgde voor de vrolijke maan op de omslag!

Ik heb de bundel met een blijvende glimlach én lach gelezen en kon niet nalaten af en toe hardop te citeren.

Ik hoop dat jullie dat ook zullen doen!

In boekenvriendschap,  Jet

Tikken tegen de maan.  50 kindergedichten uit Nederland en Vlaanderen, verzameld door Joke van Leeuwen. Met 48 gloednieuwe illustraties. Uitgever: Ons Erfdeel vzw.

4 reacties »

 • Karin zegt:

  O, Jet, wat een heerlijke tip! Een boek dat je meteen in huis wilt halen! Wat me heel fijn lijkt, is dat het blijkbaar niet de al zo vaak gebloemleesde gedichten zijn…

  Ik kijk er al naar uit!

 • janien zegt:

  Ik kreeg onlangs de folder van Ons Erfdeel en zette hem meteen op een zichtbare plek. Nu ik Jet gelezen heb, moest ik toch maar eens snel … Om mijn kleinkindjes te laten voorlezen bij de illustraties, om de gedichten zelf voor te lezen: ik verkneukel er me al in.

 • Dion zegt:

  De kinderen (& mezelf btw) vinden het een geweldig boek !

 • Vehicle Electrics…

  Tikken tegen de maan / Joke van Leeuwen | Vertel eens…

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.