Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Boeken, Uitgelezen

Verliefd zijn is een ramp! / Caja Cazemier

Door op 05/08/2010 – 09:00Geen reacties

Verliefd zijn is een ramp / Caja CazemierMyrna, een meisje van een jaar of 15/16, zit in de eindexamenklas van het VMBO. Op het eerste gezicht is ze een gewone tiener die doet wat andere meiden van haar leeftijd doen: soaps kijken, chatten, sms’en etc., maar Myrna kampt met de nodige problemen. Haar moeder kan niet goed voor haar zorgen, ze kent haar vader niet omdat hij de benen nam zodra hij wist dat zijn vriendin zwanger was, ze heeft faalangst en is erg onzeker over zichzelf. Tot overmaat van ramp ziet Leo, de knappe jongen die ze op een vakantiekamp heeft ontmoet haar totaal niet staan. Aan dat kamp heeft ze overigens wel een goede vriendin overgehouden: Jessica.

Jessica is een vlotte meid, die er geen geheim van maakt dat ze lesbisch is. Ze heeft liefdesverdriet omdat haar eerste relatie pas is beëindigd. Jessica is opgegroeid in een gezin met een vader en moeder en twee zussen. Jessica en Myrna worden goede vriendinnen, maar ontdekken na een tijdje dat ze verliefd zijn op elkaar. Myrna raakt erg in de war door haar gevoelens voor Jessica. Ze piekert veel en presteert slecht op school. Als ze tijdens een tentamen op spieken wordt betrapt gaat het helemaal de verkeerde kant op.

Verliefd zijn is een ramp! is een vlot, in een soort soap-stijl, geschreven boek voor meiden vanaf ca. 14 jaar. Het taalgebruik is niet echt geweldig, en de dialogen komen af en toe erg ‘bedacht’ over. De spanning wordt wel goed vastgehouden.

De buitenwereld, voor zover op de hoogte, reageert positief op de gevoelens van Myrna en Jessica. Er wordt regelmatig gezegd dat homoseksualiteit ‘tegenwoordig toch heel normaal’ is. Myrna lijdt het meest door het lijden dat zij vreest, en Jessica heeft vooral last van de onzekerheid van Myrna.

Het boek zal zeker steun bieden aan meisjes die in een soortgelijke situatie verkeren, en kan ook in een klas worden gebruikt om het onderwerp homoseksualiteit te bespreken.

Deze blogpost verschijnt ook op http://drhenkenstein.blogspot.com.

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.