Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Bekroningen, Nieuws

Boekenleeuw 2011 voor Galgenmeid, Boekenpauw 2011 voor Ellen Vrijsen

Door op 23/02/2011 – 14:003 reacties

De Boekenleeuw 2011 gaat, verrassend, naar het boek Galgenmeid van Pat van Beirs en Jean-Claude Van Rijckeghem. De jury vond het een boek met geraffineerde personages en een charmante hoofdpersoon, een schelmse meid die zich schijnbaar probleemloos door alle lagen van de bevolking beweegt. ‘We hebben ons bijzonder geamuseerd met de spitse dialogen en gevatte observaties die deze Gitte in haar verhaal verwerkt, en door haar verwonderde ogen ontdekten we mee het zestiende-eeuwse Antwerpen en Sevilla. […] Bijzonder getroffen waren we ten slotte door de eenheid in een boek van deze omvang. […] Dat alles maakt dat we vandaag een adolescentenroman mogen bekronen die er staat, en die er volgens ons nog héél lang zal staan,’ aldus de jury.

Boekenwelpen zijn er voor Appelmoes van Klaas Verplancke, Job en de duif van Evelien de Vlieger, Rosie en Moussa van Michael de Cock en Tonje van Maria Parr (vertaling Bernadette Custers).

De Boekenpauw 2011, voor het mooiste geïllustreerde boek, gaat naar Ellen Vrijsen, voor haar illustraties in Cantecleir van Jo Roets en Greet Vissers. Uit het juryrapport: ‘Met een enkele kleurtoets slaagt [Vrijsen] erin karakter te geven aan emoties en gebeurtenissen. Haar prenten zijn gedurfd, haar kleuren zijn dynamisch en ongetemd. […] Beeld en woord zorgen er samen voor dat dit een kinderboek is zonder capsones, een direct en helder verhaal, doorspekt met humor en een niet mis te verstane levensles: wees jezelf en laat de anderen zichzelf zijn. De debuterende illustrator Ellen Vrijsen heeft deze boodschap begrepen: ze is helemaal zichzelf in haar eerste boek.’

De twee Boekenpluimen gaan naar Armandus de zoveelste van Vanessa Verstappen (tekst: Dimitri Leue) en Binnenpoes buiten van Elsje Dezwarte (tekst: Hilde Vandermeeren).

Met deze bekroningen, die naar de beste Vlaamse kinder- en jeugdboeken gaan, is het prijzenseizoen geopend. Benieuwd of we deze titels straks ook op de andere lijstjes terugvinden, als de jury’s zich over het hele Nederlandstalige aanbod buigen. Wordt vervolgd, en wel op 3 maart, met de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs.

3 reacties »

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.