Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Nieuws, Ons gedacht

Hooggespannen

Door op 30/03/2011 – 01:236 reacties

illustratie: Sebastiaan Van Doninck

Hij is er eindelijk: de nieuwe en vernieuwde en geheel herziene Leesgoed.

Ik ben vast niet de enige die er reikhalzend naar uitgezien heeft, want de spreekwoordelijke buzz op het internet en daarbuiten was niet gering. De verwachtingen waren navenant – bijzonder hooggespannen dus. Ga er maar aan zitten, wanneer de halve kinderboekenwereld op je vingers zit mee te kijken hoe je een vaste waarde in hun vertrouwde landschap in een totaal nieuw jasje steekt.

Maar goed, ik hou u niet langer in spanning. Heeft het team onder leiding van Karin Kustermans – hoofdredacteur, en niet langer ad interim! – de verwachtingen kunnen inlossen? Dat heeft het zeker en vast!

They had me at ‘hello’: ik was eigenlijk al verkocht bij de cover. Het nieuwe logo is ronduit super, in een eenvoudig lettertype met de ‘g’ verwerkt tot een vreemdsoortig wezentje met grote ogen en lange wimpers. Voeg daarbij een pracht van een illustratie van Sebastiaan Van Doninck en het kan al niet meer stuk.  Het kleurgebruik is mooi én sober en getuigt van een overvloed aan fantasie gecombineerd met een lekker strakke vorm. En wat meer is: de vormgevers slagen erin dit ook in de rest van het blad vol te houden.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet de grootste expert ben wat vormgeving betreft. Meestal is het veeleer een kwestie van ‘ik hou ervan of ik hou er niet van’. Maar dat zal ook voor de rest van het lezerspubliek het geval zijn. En hoe het ook zij: ik hou ervan. Van de rustige en stijlvolle pagina’s. Van het dusdanig uitnodigend karakter, zodat je niet anders kan dan aan het lezen gaan. Van de ruimte die er is voor één enkele spread uit een boek over een hele dubbele pagina geplaatst. Van het hele plaatje dus (dat nauwkeurig in elkaar werd gezet door Tim Oeyen en Sanny Winters).

Ook inhoudelijk is er een en ander veranderd – we krijgen nog steeds duiding bij een actueel thema, er zijn de recensies en de rubriek ‘Boekidee’ met lestips en de interviews, maar er werden ook nieuwe rubrieken toegevoegd. De nieuwe Leesgoed wil boeiend en informatief zijn, inspirerend, mooi en anders. En slaagt daarin met glans. Dat heeft uiteraard te maken met een frisse aanpak van het redactieteam, maar ook met de vorm. Alles oogt overzichtelijker, en de egale achtergrond en weldadige witruimte zorgen voor een aangename lectuur. Want goede inhoud kan niet alleen een mooie verpakking gebruiken, hij wordt er door versterkt.

Een schitterend begin van de lente dus. Laten we dit afspreken: iedereen rept zich vandaag nog als de bliksem naar de winkel om een exemplaar (of beter nog: een abonnement), vlijt zich daarna languit op een bankje in de zon met een glaasje witte wijn en dit fantastische leesvoer, en geeft mij tot slot volmondig gelijk.

6 reacties »

 • Karin zegt:

  Wow.
  Bij zoveel lof kan een kersvers hoofdredacteur alleen maar hard gaan zitten blozen.
  Fijn dat je het zo mooi vindt, en dank voor dit mooie bericht, Tine!

  Eén kleine correctie: in de winkel zullen lezers dit blad jammer genoeg niet vinden. Een abonnement kun je natuurlijk wél nemen…

 • Joke zegt:

  Ik wil ‘m nu ook wel zien, hoor. Met de nadruk op NUUUUUU! :)

 • stefan zegt:

  Onze postbode is hem zelf nog aan het lezen, denk ik. Hij zat niet bij de post vandaag.

 • Frans zegt:

  ik sta al klaar aan mijn brievenbus …. maar stein gon gipolroov :(

 • Katrien zegt:

  ik wil NU naar de bib. Maar of ze mij daar graag gaan zien komen in mijn pyjama? Ik durf het eerlijk gezegd te betwijfelen. Gefeliciteerd met de nieuwe Leesgoed!

 • janien zegt:

  Felicitaties!

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.