Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Boeken, Uitgelezen

Novemberrapport

Door op 24/11/2011 – 19:25Geen reacties

Het is alsof de tijd een loopje met me neemt.

Nog maar pas heb ik de ‘zomerverhalen’ een schap hoger in de kinderbibliotheek gezet,  en ‘De duizend kleuren van de herfst’ (De Vier Seizoenen – Beatrice Fontanel) op de staander gZelegd, of daar staan de sinterklaasboeken al te dringen. Zie ginds komt de stoomboot  (2007) van Greet Bosschaert is nog altijd een hit, net als Het paard van Sinterklaas (2002) van Tamara Bos, maar dat kreeg al lang concurrentie van de film. En de tv- serie ‘Dag Sinterklaas’ (1993) van Hugo Matthysen en Jan Bosschaert was het boek ook al ver vooruit.
De enige nabije kleuter luistert nog dicht bij mij naar de klassieke, herkenbare verhaaltjes van Roel en Noor in Het grote voorleesboek van Sinterklaas (2009- Selma Noort), maar de allergrootste hit blijft SINTERKLAAS van Charlotte Dematons (2007). Daarvoor dingen ook de zussen naar een plaatsje in de leeszetel.  Een klassieker, dat boek, een woordeloze droom die het traject van Sinterklaas tussen Brugge, Brussel en Roskilde moeiteloos overbrugt.

Maar, zoals ik als zei, de tijd tussen de zomer en de vorderende herfst lijkt zo maar opgelost. Waarin? In vele boeken die ik wel las, maar waarover ik vanwege tijdsgebrek niet rapporteerde.  Bijvoorbeeld:
De boodschapper van Markus Zusak, eigenlijk een voorganger van de bejubelde De boekendief.  Hoofdpersoon is de jonge taxichauffeur Ed.  Op een dag is hij getuige van een bankoverval en sindsdien krijgt hij op geregelde tijdstippen een speelkaart in de bus. Die voert hem tegen wil en dank naar verschillende adressen. De bewoners moet hij, naargelang de vorm van de kaart, beschermen, helpen, of met hun verleden confronteren. ‘Harten aas’ voert hem ten slotte naar zijn eigen bestemming. Eds opdrachten en de manier waarop hij met zijn missie omgaat, maken nieuwsgierig. Hij, een halve nietsnut, wordt willens nillens een nieuwe Messias.
Heel eerlijk, ik heb het boek niet in een ruk uitgelezen. Ik was wel nieuwsgierig naar de manier waarop Ed met zijn missie omgaat. Het feit dat hij zichzelf nuchter, relativerend en met humor voortdurend in vraag stelt, hield me aan het lezen.  Maar op de laatste hoofdstukken knapte ik af. De morele lessen die daar zeer expliciet getrokken werden, waren helemaal niet nodig. Het eindigde me te melig.

Ik las ondertussen ook Onder de Banyanboom van Gerda van Erkel, een roman die zich in India afspeelt. Het meisje Shanti is door haar moeder als baby achtergelaten bij twee hindoepriesters, de oude, liefhebbende Umesh en de jongere Mandhar.  Enkel pelgrims bezoeken hun afgelegen tempel op de berg. Zoals in haar andere romans bekijkt Gerda van Erkel Shanti als psychotherapeute. Ze beschrijft zorgvuldig Shanti’s  fysieke en mentale groei in de beschermende warmte van geloof en tradities. In haar verlangen naar een echt gezin, stelt Shanti de relatie met de priesters geregeld in vraag. Langzaamaan ontwaakt een voorzichtige rebellie tegen haar ‘karma’. Zij vreest dat de priesters voor haar een toekomst als tempeldanseres uitstippelen. Dat wil ze onder geen beding, evenmin als ze de vrouw van de opdringerig wordende Mandhar wil zijn. Tot daar het eerste deel, waarin de Hindoecultuur zich gedetailleerd, beeldrijk en interessant ontvouwt. Het tweede deel had voor mij niet gehoeven. De toenaderingspogingen van Mandhar worden expliciet in de verf gezet, maar brengen niet veel nieuws aan; de suggesties in die zin in deel één waren sterk genoeg. Uiteindelijk probeert Shanti met de hulp van een vriend, de jonge Aravind, te ontsnappen. Maar het lot beslist er anders over. In een derde deel komt haar zieke moeder haar terug halen. Zij voert Shanti naar haar geboortedorp, waar de westerse wereld langzaam oprukt en het nieuwe leven alle aandacht krijgt. Shanti’ s emoties sluimeren voor even en de intensiteit van de roman daalt. Maar het vertrouwen blijft en met de hulp van het toeval doorbreekt Shanti uiteindelijk haar lot. Dit derde deel ging mij te vlug, de focus verlegt zich te zeer naar het dorp en de dorpsjeugd zelf. De confrontatie tussen oud en nieuw in dit laatste deel biedt wel genoeg stof voor een interessante uitwerking en een vervolg. Mijn conclusie: interessant, maar een pendant van  ‘Een dubbel vuurteken’(2002)( zoals ik had gehoopt), is de roman niet geworden.
Wie trouwens geïnteresseerd is in de tempeldansen en India, kan ook terecht bij Nicole Derycker, Dansen op blote voeten (zie Verteleens 16-6-2009), waarop in 2011 een vervolg verscheen: Kus uit India.

En dan wat leuke Spielerei: De nieuwe Dino’s. Klaas Verplancke fantaseert er uitbundig en vrolijk op los over moderne Dinosauriërs.  Van een ‘Inspectosaurus’, ‘kerstmannosaurus’,‘nonkelsaurus’, ‘zappocus’  en andere menselijke sauriërs worden speels, maar ongenadig kleine kantjes uitvergroot. Ook een ‘stofzuigosaurus’, ‘bankieraptor’ of ‘bulldozeros’ blijken vol onverwachte grillen en verborgen levens. Noé Carlain en vertaler Edward van de Vendel doen hun duit in het zakje en gooien er gniffelende kinderhumor tegenaan. Lichtvoetig, speels, goed voor een glimlach, een grijns of een betrapte blos. En zeker goed om met klein en groot lekker verder te fantaseren.

Ik heb nog een voorraadje liggen. Eventjes wachten nog. Om de hoek staat die kerstboom ook al te dringen…
In boekenvriendschap,
Jet

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.