Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Bekroningen, Nieuws

Ted van Lieshout wint de Woutertje Pieterse Prijs 2012

Door op 01/03/2012 – 17:014 reacties

Zonet is in De Balie in Amsterdam de winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2012 bekendgemaakt. In de aanloop naar de bekendmaking schreef Richard Thiel op Kjoek : ‘Er lijkt dit jaar geen uitgesproken favoriet te zijn. Dat maakt het spannend, er zijn verschillende boeken die een kans maken.’
Geen uitgesproken favoriet, daar lijkt de jury van de Woutertje Pieterse Prijs het niet mee eens te zijn. Na enkele eervolle vermeldingen – Papa, hoor je me van Tamara Bos en Annemarie van Haeringen, Verhalen voor de vossenbroertjes van Lida Dijkstra & Thé Tjong-Khing, Mijn opa en ik en het varken Oma van Marjolijn Hof, Waarom lig jij in mijn bedje van Joke van Leeuwen, De Melkweg van Bart Moeyaert, Toen kwam Sam van Edward van de Vendel en Prikkeldraad van Derk Visser – kondigt het juryrapport aan: ‘Maar de winnaar is een verbluffend origineel, knap, dwars, meeslepend en mooi boek.’ Hun uitgesproken favoriet, en meteen de winnaar van de felbegeerde prijs, is Driedelig paard van Ted van Lieshout: ‘Een kunstwerk op zich, dat niet alleen fraai vorm gegeven is maar ook een schat te bieden heeft aan ontroerende, geestige, hilarische en onzinnige vertellingen. Het bevat een ware encyclopedie aan vertelsoorten en schrijfwijzen. In ieder verhaal, of blokgedicht, zoals de schrijver het noemt, zet hij een veel beproefde tekstsoort naar zijn hand en maakt de clichés daarvan voorgoed zichtbaar. Je zou het een parodie op literatuur kunnen noemen, maar dan wel een parodie die diep ingrijpt, aan het lachen maakt en aan het denken zet. Dit boek blijft niet steken in alleen een spel met literatuur, het is een meeslepend en emotionerend boek, het zet aan het denken over maatschappelijke verhoudingen, over familieverhoudingen en over de vaste clichés waarbinnen we ons plegen te bewegen. De inzet ervan is hoog.’
De jury roemt niet alleen de literaire kwaliteiten van het boek, maar ook de vorm ervan: ‘De gedurfde illustraties, de uitermate fraaie en vrolijke beeldsonnetten werken eraan mee dit boek tot een dwingend geheel te maken dat lang in het geheugen blijft rondspoken.’
Driedelig paard is ‘is een boek waarin je kunt groeien, het heeft voor iedere leeftijd iets te bieden, iets prikkelends, onverwachts, iets moois.’
Meer informatie over de prijs en de winnaar vind je op de site van de Woutertje Pieterse Prijs . Op de site van Leesgoed kun je vanaf dit moment gratis uitgebreide lessuggesties downloaden bij het winnende boek.

4 reacties »

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.