Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Boeken, Uitgelezen, Warmmaker

Buiten de lijntjes kleuren

Door op 18/05/2012 – 08:53Geen reacties

    

‘ Een humoristisch debuut  dat buiten de lijntjes kleurt…’ lees ik op de achterflap, maar met  Plafondmeisje is Fran Bambust helemaal niet aan haar proefstuk toe. Lees het maar na in het Lexicon van West- Vlaamse Schrijvers, deel  3, 2010, p. 8.  Daar leer je ze kennen als auteur van o.m. kindermusicals, van liedjes en cabaretteksten (o.m. voor Urbanus), als  ghostwriter, als mede- auteur van het kinderboek ‘Het logboek van Kapitein Beaufort (2009)’.  Een bezige dame dus, Fran Bambust. Maar goed, met Plafondmeisje is ze inderdaad voor het eerst zichtbaar in het reguliere kinderboekencircuit (Clavis).  En over regulier, of gewoon als het tegengestelde van ‘anders en buiten het gewone’, daarover  gaat deze allegorie of in ieder geval dit symbolisch verhaal met het ‘doodgewone’ meisje Imke in de hoofdrol.

Een smaakmaker:

…Ik was zo’n modelbaby dat de dokter me na de bevalling in zijn tas stopte, omdat hij dacht dat ik zijn oefenpop was.’

En: ..op mijn communie was ik zo stil, zo netjes, zo knikkelief en lachebraaf dat de volwassenen me allemaal vergaten. Alle tantes hadden dure cadeaus gekocht, die ze speciaal hadden laten inpakken met glittertjes, omdat de juffrouw van de winkel gezegd had dat kinderen dat leuk vonden. En toen ze terug naar huis gingen, namen ze allemaal hun cadeaus mee; niemand had ze afgegeven. Niemand had op mij gelet. En toch was ik op het feest geweest. Dat bewezen de foto’s. Als je die goed bekeek, met een vergrootglas bijvoorbeeld, kon je me zien in het lijntjespatroon van het behang.’

Van dat onopvallende wil de ik- persoon Imke dus af.  Ze neemt een voorbeeld aan klasgenootje en durfal Nadeema.  De juf., de directeur en zelfs haar vader geeft ze voor het eerst een grote mond en na een val uit haar bed gaat ze tot haar eigen ontsteltenis ook letterlijk zweven. Papa kijkt zorgelijk, maar mama vindt het fantastisch: haar dochter durft eindelijk buiten de lijntjes te kleuren.

Wat volgt is één wervelend verhaal waarin Imke en Nadeema, met de hulp van mama en de ‘Wolkenmelkers’, proberen te ontsnappen aan de ‘Wettenschaper’ en de agenten van de natuurwetpolitie, de bewakers van ‘Het Normale’.

Voor lezers vanaf zo’n tien jaar (11 jaar, 2 maanden en 6 dagen geeft de kaft aan) zal dit een gek,  absurd en plezierig verhaal lijken.  Je mag trouwens ook actief ‘meevallen’ met Imke, door het boek af en toe ondersteboven te lezen. Dat maakt nieuwsgierig. Maar de inhoud zelf is suggestief genoeg om een belletje te doen rinkelen: hé, wie buiten de lijntjes kleurt, en anders is, kan best  wel spannend zijn!!

Het taalspel met dubbele bodem en de impliciete verwijzingen doen gevorderde lezers dan weer gniffelen.

Enkele voorbeelden:

Wanneer mama 3 professoren die Imke onderzocht hebben, buiten gooit, verworden ze tot:

Een ellendig hoopje wetenschap voor onze deur

Bij de twee stripachtige, karikaturale agenten van de natuurwetpolitie,  krijgt de vrouw met  voelbaar plezier de snuggere rol:

Jij bent de man, dus laat mij de macht maar zijn

Wanneer Imke vaststelt dat vriendinnetje Nadeema ook een zwever is en samen met haar de wolken in vliegt:

Jij valt ook omhoog?

Ja, zei ze, ik ben een meevaller voor jou.

Mooie doordenkertjes geven de zwevende Imke- en haar ongewone lotgenoten een speciaal aureool:

We weten niet waarom de ene wel zweeft en de andere niet. Of waarom sommigen door de muren kunnen lopen. En anderen over water…

Of met een knipoog:

Yves mag van ons niet meer zingen…Hij trok een lelijk gezicht en wees naar zijn oren.

Met Plafondmeisje vertaalde Fran Bambust  haar eigen overtuiging, of haar eigen verhaal (vermoed ik) in een leuk, grappig en veelzeggend symbolisch statement.  Laat er nog maar ‘talige’ verhalen ‘buiten de lijntjes’ volgen!

In boekenvriendschap, Jet

 

 

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.