Boeken

Nieuwe en minder nieuwe kinderboeken, warm aanbevolen (of net niet).

Nieuws

Het reilen en zeilen in de wereld van het kinderboek en de leesbevordering.

Ons gedacht

Onze mening over wat er gebeurt in de kinderboekenwereld, genuanceerd én ongezouten.

Elders gelezen

Lezenswaardige artikelen, opmerkelijke websites, kortom: alles wat u gezien moet hebben.

Extra

Wedstrijden, oproepen, leuke wetenswaardigheden, en meer ditjes en datjes.

Home » Boeken, Uitgelezen, Warmmaker

Vango. Een prins zonder koninkrijk. (Voor Karin)

Door op 27/05/2012 – 13:51Eén reactie

 

Op 31-01-2011 stak ik op ‘Verteleens’ de loftrompet over Vango van Thimothée de Fombelle. Nu, bijna anderhalf jaar later, las ik het tweede (en laatste) deel: Vango. Een prins zonder koninkrijk.

De loftrompet blijft schallen, maar toch wat minder luid.

Deel twee start met een summier woord vooraf. Gelukkig, want zonder deze terugblik zou het moeilijk geweest zijn om weer aan te knopen bij boek 1.

Voor wie de tijd ontbreekt om er meteen in te vliegen, vat ik het eerste boek, Vango,  even samen:

De driejarige Vango spoelt in 1918 samen met zijn kindermeisje, Mademoiselle, aan op een Siciliaans eiland. Alleen Mademoiselle weet wie Vango is, wie zijn ouders waren en wie op hem jaagt. Als hij 10 is, wil Vango priester worden, maar op de dag van zijn eerste wijding, wordt hij beschuldigd van moord. Hij slaat op de vlucht en ontmoet padre Zefiro. Hij is de stichter van een onzichtbaar klooster waar hij zich met zijn mede- monniken afzondert voor de maffia en ander werelds geweld. Vango wil monnik worden, maar Zefiro stuurt hem eerst op wereldreis. Vango  meldt zich als bemanningslid aan bij ( de historische) Hugo Eckener, commandant van de Graf Zeppelin, en vriend van Zefiro.  Op die eerste (ook historische) wereldreis met de zeppelin ontmoet hij Ethel en haar broer Paul, die op het kasteel Everland in Inverness (Schotland) wonen. Tussen Ethel en Vango groeit een speciale band. Ondertussen zet commissaris Boulard vanuit Parijs de jacht op ‘moordenaar’ Vango verder. Maar ‘de Mol’, een meisje dat zich als een kat over de daken beweegt, houdt haar ogen en oren wijd open en grijpt in.

Ook vanuit Rusland wordt op Vango gejaagd. Daar wordt de jongen Andrej onder bedreiging door het stalinistische regime ingezet. Waarom, dat wordt in boek twee duidelijk (Karin, we zochten in de goede richting).

Boek twee start in 1929, bij een tussenstop  van de zeppelin in 1929 in Lakehurst.

Vango (14) weigert verder mee te reizen, want hij voelt zich achtervolgd. Ethel (12) reist noodgedwongen  verder met de zeppelin, maar zal van dan af Vango blijven zoeken.

Daarna verspringt het verhaal naar 1936. We volgen padre Zefiro, die zijn klooster verlaten heeft en jacht maakt op de meedogenloze wapenhandelaar Viktor Voloj. Hij krijgt wereldwijde steun van 3 vrienden,Hugo Eckener, Joseph Puppet en dokter Esquirol.  Vango van zijn kant gaat verder op zoek naar zijn roots. Hij loopt padre Zefiro terug tegen het lijf in New York. Vango weet nu dat zijn ouders vermoord zijn en hij maakt jacht op de moordenaar, een zekere Cafarello. Maar  handlangers van Stalin én de Parijse politie blijven Vango achtervolgen…

Dit tweede boek, Vango, een prins zonder koninkrijk,  is opnieuw een wervelend avonturenverhaal, geënt op historische gebeurtenissen en geschreven in een meeslepende stijl. Je kan het boek moeilijk een paar dagen op zij leggen, en dat raad ik ook niemand aan, want dan ben je de draad kwijt. Vooral daarom klinkt mijn loftrompet wat minder hard. Het verhaal is wel erg springerig en is door alle zijwegen nog moeilijk bij te houden.

Ik verklaar mij nader:

Het verhaal telt 3 delen. Twee ervan spelen zich af in 1936-1937, gelijktijdig in New York, Everland-Schotland, Parijs, Berlijn en Moskou. Het derde deel speelt zich af in volle oorlogstijd (1942), voornamelijk in Frankrijk en Engeland ( Parijs, Londen, maar ook op andere locaties tussendoor).

De jacht op Vango, op Cafarello en op Voloj gaat verder, maar de  hoofdfiguren zijn nu actief betrokken bij het verzet.  Iedere locatie brengt weer nieuwe personages en namen mee, die af en toe een eigen hoofdstuk krijgen. Zo is er de huishoudster Mary van Everland, die verslingerd is op romantische avonturen, of de moeder van commissaris Boulard, die, om haar zoon te beschermen, zich voor  een verdreven prinses uitgeeft;  het meisje Laura, wiens tragische geschiedenis Vango zo aangrijpt, dat er enkele bladzijden in het boek voor worden ingeruimd. Functioneel zo blijkt, want haar dagboek brengt hem opnieuw op het spoor van Cafarello; of de jongen Shift die door zijn fysieke gelijkenis met Vango de dood ingaat;  het verhaal van de ouders van Vango, waardoor de tijd weer even terug gezet wordt naar 1899, en evengoed het verhaal van dokter Basilio, de platonische minnaar van Mademoiselle en dat van Andrej, de oudste zoon van de Russische familie waar Mademoiselle als kindermeisje terecht komt. Ook Andrej is onder dwang op zoek naar Vango…terwijl hij zelf gezocht wordt door een verliefde ‘Mol’. Daartussendoor wordt de oorlogsdreiging heviger, krijgt de aanslag van Hitler op Guernica een plaats (‘Hitler probeert zijn bommenwerpers uit’), zoeft The Blue Comet met de hoofdpersonen door Amerika, doorkruist de Graf Zeppelin Europa en vliegt de Hindenburg naar New York. Deze laatste eindigt in een (historische) vuurzee, waarin enkele romanfiguren uitgeschakeld worden. Een blauwe zakdoek met initialen en een rode halsdoek wisselen bovendien af en toe eens van persoon. Of toch niet?  Volg je nog?

Tussen al deze vaak vrolijke en evengoed tragische zijsprongen zijn betekenisvolle draden gespannen; het vraagt een grote inspanning van de lezer om iedere zijsprong, iedere naam, iedere nieuwe figuur te plaatsen en te volgen. Neem daarbij dat bepaalde personen, zoals padre Zefiro en Viktor Voloj  graag van naam en gedaante veranderen…

Een tweede reden waarom mijn loftrompet wat minder hard klinkt, is vanwege de expliciet uitgeschreven geschiedenis van Vango. Het raadsel is, na het verhaal van Stalin (blz. 235) en na de flashback naar 1899 en het verhaal van Vango’s vader in het begin van deel 3 (blz. 291), opgelost. Of toch zo goed als. De spanning ebt gedeeltelijk weg.  Daarna is het alleen afwachten op wie de oorlog overleeft (Paul? Het echtpaar Atlas, de ouders van de Mol?) En op welke manier Ethel en Vango, Andrej en de Mol,  dokter Basilio en Mademoiselle mekaar terug vinden.

En toch heb ik  gedreven verder gelezen. Die andere, intrinsieke spanning tussen de figuren die rond elkaar blijven draaien, de manier waarop er jacht op hen wordt gemaakt en hoe ze ontsnappen, hun kat- en muis-spelletje dus, al die draden, lijnen en al dan niet historische lagen, dit alles samen én de duizelingwekkende vaart bleven me in de ban houden. …Tijd en, wat mij betreft, zin om te noteren was er niet.

Misschien was een korte historische duiding of in ieder geval een kort historisch overzicht i.v.m. de zeppelins,  Hitler, de Russische revolutie in 1917 (hoewel, hier oppassen om niet teveel prijs te geven  natuurlijk! De titel van boek 2 is al te overduidelijk…), de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) hier op haar plaats. Niet alleen jonge lezers zouden er m.i. baat bij hebben.

Ik heb de tijd moeten nemen voor dit intrigerend avonturenverhaal en dat deed ik met plezier.  Ik beveel het leesgekke adolescenten en volwassen lezers graag aan, als een idee voor een paar extra vakantiedagen.

In boekenvriendschap, Jet

Eén reactie »

  • Beatrijs zegt:

    Ondanks de getemperde loftrompet heerlijk om het verslag over deel twee van Vango te lezen. Ik keek er al naar uit en heb nu helemáál zin om hem te gaan lezen. Gelukkig staat de zomervakantie voor de deur….

Reageer!

Reageer onderstaand, of trackback van uw eigen website. U kunt ook de reacties ontvangen via RSS.

U kunt deze HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website is Gravatar-enabled. U kunt uw eigen wereldwijd gebruikte G(lobally) R(ecognized) avatar verkrijgen op Gravatar.

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.