Home » Wie?

Wie?

Heleen Rijckaert (°1989) studeerde Theater – en Literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Gent. Momenteel geeft ze Algemene Verbale Vorming, Voordracht en Drama in het deeltijds kunstonderwijs. Tijdens haar stage bij Stichting Lezen werd de liefde voor de kinder – en jeugdliteratuur opnieuw aangewakkerd. In haar boekenkast krijgen John Green, Meg Rosoff, Jenny Valentine, Ted Van Lieshout en Toon Tellegen een prominente plaats.

Jet Marchau stond jarenlang voor de klas en gaf gedurende 25 jaar ook lezingen en lessenreeksen over jeugdliteratuur. Ze was medestichter en drijvende kracht achter de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Recensies en andere artikelen van haar zijn regelmatig te lezen in verscheidenene bladen in Vlaanderen en Nederland. Nu de KJV een veilig onderkomen vond, promoot ze de jeugdliteratuur in de Vereniging West-Vlaamse Schrijvers (VWS) en de Commissie Taal- en Letteren van de Provincie West- Vlaanderen. Haar boekenliefde draagt ze over op haar vier kleindochters.

Karin Kustermans is mama van twee ventjes, hoofdredacteur van  het blad Leesgoed en en coördinator van Vertel eens. Op haar bovenste plank vind je boeken van Aidan Chambers, Toon Tellegen, Wolf Erlbruch, Bart Moeyaert, André Sollie, Edward van de Vendel en Carll Cneut. Overigens ook van Jeanette Winterson, Alessandro Baricco en Marguerite Yourcenar.

Marina Waterschoot is mama van vier en staat voor de klas. Nu in het vijfde leerjaar, maar ze heeft bijna alle klassen al wel eens gedaan. Haar leesmicrobe voor jeugdboeken kreeg ze te pakken in de lerarenopleiding. In de jury van de Boekenleeuw en -welpen probeerde ze de mooiste boeken te selecteren die in Vlaanderen verschenen zijn. Haar lievelingsschrijvers: Floortje Zwigtman, Edward van de Vendel, Aidan Chambers, Guus Kuijer, Jan Simoen, Mats Wahl… Maar ook de klassieker Roald Dahl blijft ze erg leuk vinden. En De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren en Alleen op de wereld van Hectot Malot blijft ze lezen en herlezen.

Stefan Bosmans kreeg in zijn eigen schoolcarrière de leesmicrobe niet echt te pakken. Dat moet beter, dacht hij. Prompt stond hij zelf voor de klas en werd hij een echte leesmeester. Toen hij in 2008 als jeugdbibliothecaris aan de slag kon, betekende dat een serieuze carrièremove. In die tijd hield hij een blog bij die door velen werd opgemerkt. Het zette nieuwe deuren open. Nu is hij naast jeugdbibliothecaris onder andere ook redactielid van Leesgoed, beoordeelt hij hier en daar manuscripten en is hij recensent voor Vertel Eens. En hij blijft steeds maar verder nadenken hoe je jeugdliteratuur en onderwijs met elkaar kan verzoenen.

Tine Mortier is jeugdauteur en recensente voor onder ander De Leeswelp, DeRecensent.nl en CuttingEdge. Daarnaast is ze redactielid van het Nederlandse Boekieboekie en werkt ze als schrijf- en theaterdocente aan het Stedelijk Conservatorium van Kortrijk. Ze schreef een achttal boeken, waarvan er verschillende werden vertaald, en er zitten er nog een pak in de pijplijn. Ze houdt (soms) ook een weblog bij en (nog somser) een website.

Vanessa Joosen, mama van een dochtertje van twee,  is onderzoekster aan de Universiteit Antwerpen en doceert daar het vak Jeugdliteratuur. Op 7 maart 2008 promoveert ze op een proefschrift over Sprookjes opnieuw bekeken. Maar ook buiten de campus komt u haar vaak tegen, als recensent en criticus in verscheidene bladen, als jurylid, als lid van het IBBY-bestuur of als voorzitster van de adviescommissie jeugdliteratuur van het Fonds voor de Letteren.