26 mei 2024

Kom maar achterop bij mij, achterop m’n motorfiets

Misschien heeft je vriend, vriendin, vader, moeder of iemand anders die je goed kent een motorrijbewijs en vraagt hij of zij nu aan jou of je niet een keertje achterop wilt zitten. Lekker op een zonnige dag in de zomer of lente een stukje toeren door mooie natuur. Landweggetjes links en rechts van je en de harde wind om je heen. Heerlijk! Maar misschien vind je het nog een beetje spannend. Daarom is hier op basis van ervaring een en ander opgeschreven over achterop zitten, zodat je vriend of vriendin niet zijn of haar motor verkopen moet op bijvoorbeeld OSW.

Waar moet je rekening mee houden?

De eerste keer achterop zitten, kan best een beetje spannend zijn. Je zit immers op een voertuig dat onwijs snel kan en tegelijkertijd ben je ook erg kwetsbaar.  Je hebt namelijk niet net zoals bij een auto een heel omhulsel om je heen. In een auto zit je natuurlijk in een veilig blik. Daarnaast zijn er airbags ingebouwd en maak je jezelf vast met een riem. Dit alles om de veiligheid te verhogen en ervoor te zorgen dat je niet zelf beschadigd raakt, mocht er toch een ongeluk gebeuren.

Een motor en een auto kunnen doorgaans even hard, en doordat je geen geraamte om je heen hebt bij een motor, maakt het je dus erg kwetsbaar. Toch zijn er ook voordelen bij een motor. Een motor is namelijk, in tegenstelling tot een auto, ontzettend wendbaar. Motoren kunnen in een redelijk kleine cirkel al omkeren of een bochtje maken. Dit zorgt er ook voor dat je snel kunt uitwijken mocht het nodig zijn. Al met al is het raadzaam om een goed motorpak te dragen met bij behorende schoenen en een helm. Mocht je dan vallen, dan schaaf je niet je gehele huid tot op het bot toe af.

Geniet!

Naast alle zaken waar je je bewust van moet zijn en rekening mee moet houden, is het ook belangrijk dat je vooral met veel plezier op de motor stapt. Het is namelijk ook ontzettend leuk en onwijs genieten als je de heerlijke zon op je snoet hebt en de wind tegen je pak aan voelt waaien. Veel mensen vinden landweggetjes met mooie asfaltwegen ontzettend lekker om op te rijden. Je voelt de motor dan heerlijk door de bocht heen gaan. En doorgaans helpt het de rijder als je een beetje mee leunt de bocht in.